Foto: Non-Aligned_Films Scena iz filma „Da li ste videli ovu ženu?“

Svetska premijera srpskog filma "Da li ste videli ovu ženu?", koji su zajedničkim snagama potpisali Dušan Zorić i Matija Gluščević, biće održana danas na 79. Venecijanskom festivalu, u okviru selekcije "Nedelja kritike".

Film „Da li ste videli ovu ženu?“ naše je prvo ostvarenje posle čak osam godina koje je uvršćeno u selekciju „Nedelja kritike“ na Mostri, zbog čega je rediteljski tandem Matija Glušćević i Dušan Zorić „uzbuđen i srećan što im se dugogodišnji rad isplatio”“, kako su sineasti nedavno priznali u razgovoru za Nova.rs, dodavši:

– Svakako prija kada dobiješ potvrdu da to što radiš neko prepoznaje kao značajno, posebno sa prvim filmom, a naročito kada je u pitanju tako značajan festival!

Uoči premijere na 79. Veneciji, koja je zakazana za 14 sati u Sali Perla na Lidu, Gluščević i Zorić, kao i producentkinja filma „Da li ste videli ovu ženu?“ Čarna Vučinić pričali su za čiveni američki magazin „Varajeti“. Reditelji su za „Varajeti“ istakli kako su želeli da fokus njihovog dugometražnog debi filma bude o ženama srednjih godina koje „retko vidimo u bioskopu“, ili ih obično gledamo kao „sporedne likove u službi drugih“. Opisali su to kao „odraz društva u kojem živimo“.

– U životu se sredovečne žene pogrešno poimaju samo kroz arhetip majki. Zato su naše majke bile glavni izvor inspiracije za film. Oni su najvidljivije, a opet nevidljive osobe u našim životima.Tek kada izbliza posmatrate stvari, onda otkrivate čitav jedan skriveni univerzum koji teži da bude oslobođen.

Film je podeljen, objašnjava „Varajeti“, u tri poglavlja. Naime, prati tri različita života jedne sredovečne žene, koja pokušava da iskoči iz svoje kože. Američki magazin donosi i sinopsis filma:

Scena iz filma „Da li ste videli ovu ženu?“ Foto:Promo

U vrelini letnjeg dana, Draginja pronalazi telo mrtve žene koja podseća na nju; u vrelini letnjeg dana, Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima; u hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem…“

Producent filma je Čarna Vučinić za filmove nesvrstanih u koprodukciji sa Tenom Gojić za Dinaridi films. U glavnoj ulozi te Draginje je Ksenija Marinković, podršku „srpskih i hrvatskih zvezda među kojima su Isidora Simijonović, Boris Isaković, Aleksa Elektra, Ivana Vuković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan i Jasna Đuričić“.

Naslanjajući se na priču reditelja o nedostatku žena u kinematografiji, producentkinja Čarna Vučinić koja je, kako piše „Varajeti“ zaslužna „all-star“ glumačku ekipu, kazala je za američki magazin kako su svi „verovali u viziju Dušana i Matije“.

– Savremena kinematografija na Balkanu retko daje glas ženskim likovima. Ovaj film istražuje multiuniverzum sredovečne žene, koja prolazi kroz život potiskujući svoje unutrašnje želje i igrajući uloge koje joj je društvo namentulo. Snažna uloga koju je donela Ksenija Marinković pokazuje svu hrabrost neverovatne glumice u jednoj tako izazovnoj junakinji – istakla je Vučinićeva.

Dušan Zorić i Matija Gluščević na kraju razgovora za „Varajeti“, koji je ekskluzivno uz tekst doneo i trejler iz filma „Da li ste videli ovu ženu?“, istakli su da im je ideja bila i da se ovo ostvarenje „stalno preoblikuje, odražavajući promene glavnog lika i prelazeći iz jednog žanra u drugi – od drame do komedije u fantaziju i obrnuto“, dodavši:

Foto: Non-Aligned_Films Scena iz filma „Da li ste videli ovu ženu?“

– Cilj nam je bio da napravimo priču koja će iznova iznenađivati publiku.

Bonus video: 78. Venecija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar