Voja Brajović i Svetozar Cvetković u Vili Stanković u Čortanovcima na Šekspir festivalu (arhivska fotografija) Foto: Promo/Šekspir festival

Poznavajući Nikitu Milivojevića kao najtvrdoglavijeg čoveka kojeg sam ikada sreo, jasno mi je bilo da ako se on dohvati nečega, kao sa glumcima sa kojima radi, da će slomiti granu koja je nasalomiva. I da će na tom mestu iznići jedno drvo kao što je ovaj festival, koji će imati ovakvo trajanje i dugi vek koji će preskočiti naše živote.

Ovo je rekao glumac Svetozar Cvetković na konferenciji za medije povodom 8. Međunarodnog Šekspir festivala koji će se održati od 2. do 6. jula u Vili Stanković u Čortanovcima.

U okviru repertoara, treću godinu zaredom će biti izveden projekat “Moj Šekspir”, po konceptu Milivojevića, u kojem glumci govore o svom iskustvu sa delima najvećeg dramskog pisca. To je, svojevrstan tok šou, koji vodi Cvetković.

– Nikita mi je predložio da napravimo zajednički koncept koji bi trebalo da se odvija sa nekim podacima o samom Šekspiru a koji nisu tako lako dostupni javnosti, i sa glumcima koji će činiti taj projekat za koji ni dan danas ne znamo da li je predstava. Ono što smo ove godine odlučili jeste da zajedno dođemo do spiska novih ljudi, ne bi li svima koji ovaj festival prate iz godine u godinu učinili to zanimljivijim i šekspirovski relevantnijim. Uz one bez kojih se ne može, zvaćemo i mlađe generacije koje će predstaviti svoju viziju onoga što njima u današnje vreme lakih vrednosti na televiziji ili na filmu, pa i u pozorištu, jeste jedna ozbiljna vrednost i da tu vrednost znaju da poštuju i na ovom mestu – istakao je Cvetković i dodao da misli da će ove godine “Moj Šekspir” biti uzbudljiv i duhovit.

Nikita Milivojević i Svetozar Cvetković juče u Vili Stanković u Čortanovcima. Foto: Jelena Ivanović/Šekspir festival

On se tom prilikom prisetio reči svog velikog prijatelja i čuvenog filmskog reditelja Miloša Radivojevića koji je, kako je rekao, imao jednu opasku koja je vremenom već postala sentenca, na jedan način.

– Kad gleda neko delo i kada vidi da ga dovoljno ne priznaju, govorio je da je potreban veliki dar da bismo ga prepoznali. Mislim da u poslednje 24 godine niko ne poznaje Nikitu kao ja. Ali, sada pre svega mislim na Sekretarijat za kulturu i na sam grad Inđija, i divim se njihovom daru da prepoznaju nešto što jeste umetničko trajanje i što je fundamentalno bilo potrebno i Vojvodini i Vili Stanković. Mislim da je ovu vilu baš Šekspir festival otkrio, jer oni kojima sam poslao fotografije odavde napisali su – odakle ti u Engleskoj, ili kakva je to sad genijalna scenografija, neverujući da ovo mesto postoji kod nas.

U tom smislu, nastavio je Cvele, ako imate čoveka koji vas sa prozora Narodnog pozorišta vidi u crvenoj košulji i odluči da ste vi glavni glumac u njegovoj predstavi, i da to bude glavni argument za naslovnu ulogu, onda je sve moguće.

Reč je o predstavi „Banović Strahinja“ koju je 1996. godine, po drami Borislava Mihajlovića Mihiza za „Budva Grad teatar“ režirao Nikita Milivojević. Za ovu rolu Cvetković je ovenčan Sterijinom nagradom. Večeras, slavni glumac otvara 66. Sterijino pozorje u Novom Sadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar