Najava 8. Šekspir festivala juče u Vili Stanković u Čortanovcima: Nemanja Milojević, predstavnik Opštine Inđija, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Nikita Milivojević, Svetozar Cvetković, Sonja Marić, direktor Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja.Foto: Jelena Ivanović/Šekspir festival

Drago mi je što se ponovo vidimo, jer iza nas je jedna užasna godina, i divno je što ponovo imamo 8. Šekspir festival. Nikad mi lakše nije bilo da nađem moto festivala - “Ponovo smo u igri“. Godinu dana bili smo izbačeni iz nje - ali evo nas ponovo na pozorišnom terenu. Naš Šekspir je u dresu, u znaku Evropskog fudbalskog prvenstva i simbolično nosi broj osam, rekao je Nikita Milivojević, inicijator i direktor ove manifestacije.

Na konferenciji za medije u Vili Stanković u Čortanovcima gde se održava centralna manifestacija ovog internacionalnog festivala koji će trajati od 2. do 6. jula, Milivojević je predstavio repertoar i priznao da ga je bilo jako teško organizovati sve jer se nije znalo ko može da dođe ko ne, u zadnji čas su neki učesnici otkazali učešće.

Publici će se predstaviti pozorišne predstave iz Francuske, Italije, Makedonije i Srbije.

– Krenućemo odmah sa “Hamletom“, ili biti ili ne biti, pa da preživimo. Piter Bruk, najznačajnija pozorišna ličnost 20. veka je uradio adaptaciju. u izvođenju francuskog teatra Des Lumières et des Ombres koju je režirao Gi Pjer Kulo. Osam glumaca igra 14 likova. Potom će nastupiti Narodni teatar iz Bitolja sa predstavom “History of motherfuckers – Korolian” u režiji Andraša Urbana, što liči na njega i njegove predstave.

Scena u Vili Stanković u Čortanovcima. Foto: Promo/Šekspir festival

Biće izveden i “Moj Šekspir” po konceptu Nikite Milivojevića, kako je rekao reditelj, neočekivana forma koju vodi glumac Svetozar Cvetković. U ovom projektu glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost predstavljajući ga kroz dogodovštine iza scene i stečena iskustva nastupima u Šekspirovim dramama.

Najavljeni čuveni “Magbet“ Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona, koji je dobitnik najuglednije italijanske nagrade u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017, pomeren je za oktobar.

U pratećem festivalskom programu u Kulturnom centru Novog Sada publika moći da pogleda filmske adaptacije Šekspirovih dela, “Korolian” (režija Ralph Fiennes) i “Bura” (režija Julie Taymor).

– Dve godine se dogovaramo da gostuje, ali korona je napravila mnogo haosa i u našim životima i u programu festivala, i pre desetak dana smo saznali da je jedan od članova ozbiljno bolestan pa je predstava pomerena za oktobar mesec. Isto se desilo i sa hrvatskom trupom Exit, tužna vest je da je jedan od članova preminuo od korone i nisu mogli da dođu na festival. To je postala naša stvarnost – objasnio je Milivojević i tako najavio da će na jesen biti drugi deo Šekspir festivala, a predstava će se igrati u Srpskom narodnom pozorištu.

Nikita Milivojević. Foto: Jelena Ivanović/Šekspir festival

Međunarodni Šekspir festival osmišljen je izvođenjem predstava pod vedrim nebom kako bi na autentičan način dočarao vreme i negovao uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca.

Inicirao ga je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere svoje predstave “Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu maja 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, bio je vođen i idejom da se državna rezidencija, Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom. Evropska mreža festivala 2019. godine zvanično je ovaj festival uvrstila na listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare