Sa otvaranja prošlogodišnjeg Sterijinog pozorja. Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Predstavom "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u režiji Tatjane Mandić Rigonat večeras od 20 sati počinje 66. Sterijino pozorje u Novom Sadu. Pozorje će otvoriti glumac Svetozar Cvetković, trostruki dobitnik Sterijine nagrade, a pod sloganom "Zlu vremenu, uprkos" publika će do 26. juna moći da pogleda 15 predstava u tri programa. Organizatori su dobili saglasnost Kriznog štaba da povećaju kapacitet gledališta, pa je u prodaju pušten i dodatni kontigent ulaznica za većinu predstava.

Selektor 66. Pozorja, teatrolog i dramaturg Milivoje Mlađenović, u takmičarski program jedne od najznačajnijih pozorišnih smotri u regionu uvrstio je 10 predstava, a tri u program „Krugovi“ i dve u “Off-program.

Takmičarska selekcija

U takmičarskoj selekciji publika će moći da pogleda predstave „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića u režiji Tanje Mandić Rigonat (Hrvatsko narodno kazalište „Ivan Pl. Zajc“, Rijeka), „Deobe“ Dobrice Ćosića u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i režiji Juga Radivojevića (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), „Derviš i smrt“ Meše Selimovića u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog (Narodno pozorište Republike Srpske, Banjaluka), „Kus petlić“ Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište Subotica), „Šindlerov lift“ po romanu Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55, Sarajevo), „Ako dugo gledaš u ponor“ Enesa Halilovića u dramatizaciji Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište Novi Pazar / Kulturni centar Novi Pazar), „Velika depresija“ Filipa Grujića u režiji Marka Čelebića (Srpsko narodno pozorište / Centar za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad), „Radio Šabac“ Olge Dimitrijević (Šabačko pozorište), „Tiho teče Misisipi“ Vladimira Tabaševića u režiji Ivice Buljana (Beogradsko dramsko pozorište) i „Vitezovi Lake male“ u režiji Andraša Urbana (Pozorište „Deže Kostolanji“, Subotica).

Netakmičarska selekcija „Krugovi“

Za netakmičarsku međunarodnu selekciju „Krugovi“ odabrane su tri predstave: „Hotel Zagorje“, autorski projekat Anice Tomić i Jelene Kovačić po motivima romana Ivane Bodrožić (Gradsko dramsko kazalište Gavela, Zagreb), „Dječak koji je govorio Bogu“ Damira Mađarića u režiji Sama M. Streleca (Hrvatsko narodno kazalište Osijek) i „Kreketanje“ Almira Bašovića u režiji Aleša Kurta (Narodno pozorište Tuzla).

Off-program „Druga scena“

U okviru off-programa „Druga scena“ publika će moći da vidi „Poetiku gledanja“ po konceptu i u režiji Andraša Urbana (Pozorište „Deže Kostolanji“, Subotica) i „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“ Maje Pelević u režiji Nikole Zavišića (Bitef teatar, Beograd).

Proglašenje pobednika i uručenje Sterijinih nagrada najavljeno je za 25. jun od 20 sati, a završnog festivalskog dana, 26. juna, u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Jovan Đorđević“ od 20 sati, u čast nagrađenih biće odigrana predstava „Izgubljeni pejzaži“ u režiji i koreografiji Dunje Jocić (Bitef teatar, Beograd).

Scene, satnica i ulaznice

Sve predstave na 66. Sterijinom pozorju biće igrane u Srpskom narodnom pozorištu na scenama „Jovan Đorđević“, „Pera Dobrinović“ ili Kamernoj sceni, izuzev komada „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“, koji će biti izvođen u Kulturnoj stanici Svilara. Kompletan program i satnica se mogu pogledati na festivalskom sajtu.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Organizatori Pozorja saopštili su da su dobili saglasnost republičkog Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa da povećaju kapacitet gledališta, pa je u prodaju pušten dodatni kontigent ulaznica za sve predstave osim za „Veliku depresiju“, „Kus petlić“, „Radio Šabac“ i „Šindlerov lift“.

Ulaznice za predstavu “Gospođa ministarka” su 800 dinara za parter i 400 za balkon, dok su ulaznice za ostale predstave 600 dinara za parter i 400 za balkon, a mogu se nabaviti u direkciji Sterijinog pozorja u Zmaj Jovinoj 22/I.

Sedišta su obeležena, a nošenje zaštitnih maski je obavezno, kao i pridržavanje ostalih propisanih mera protiv širenja koronavirusa.

Prateći programi

Okrugli stolovi posvećeni predstavama na 66. Pozorju planirani su svakog dana od 11 do 14 sati, za 21. jun od 15 sati na Kamernoj sceni SNP najavljene su „Priče sa odmora“ u organizaciji ASSITEJ Srbija, a istog dana od 17.30 sati u gornjem foajeu scene „Pera Dobrinović“ biće otvoreni i Dani knjige, posvećeni promociji izdanja o pozorištu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar