Foto: Promo

Sanja Klisarić, književnica i slikarka poznata po bioluminiscentnom fenomenu, koji prikazuje na svojim slikama, održala je novu izložbu slika pod nazivom “Time lapses. Formation. Flow” u Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija.

U već prepoznatljivom vedrom i živom koloritu umetnica je ovoga puta, pored igre svetla i mraka, iznela jedan još kompleksniji umetnički izraz kojim je iskoračila ka, ne samo kolorističkoj varijabilnosti, već i pokretu naizgled nepomične forme prikazanog.

Na ovoj izložbi posetioci su imali priliku da vide fenomen „nevidljivog pokreta“ koji, prema rečima umetnice, predstavlja onu promenu nekog fenomena ili bića koji nije vidljiv ljudskom oku. Tu varijabilnost konstantnog Sanja Klisarić prikazuje kao stvarnost koja nam se otkriva pokretom nevidljivog koji je na njenim slikama očigledan.

Stoga, Sanjine slike pored toga što emituju svetlost u mraku, imaju još jedan dublji sadržaj kojim je vidljiv pokret prilikom posmatranja prikazanog. Značaj ovih slika osim složene kompozicije, umetnosti najvišeg ranga, estetike i intenzivnog pozitivizma kojim zrače je u apsolutnoj tehničkoj inventivnosti u oblasti umetnosti i slikarstva.

Foto: Privatna arhiva

 

Sanja Klisarić u svom radu primenjuje unikatnu tehniku slikanja na osnovu koje se u slikarstvu izdvaja kao potpuno jedinstven umetnik, otvarajući vrata jednoj sasvim novoj tehnologiji slikarstva koju naziva “bioluminiscencija”.