Foto: Privatna arhiva

"Horizonti stvarnosti - svetlost" naziv je samostalne izložbe slika kojom se Sanja Klisarić predstavila ljubiteljima umetnosti u Ustanovi kulture Stari grad.

Radovi Sanje Klisarić, kako je rečeno na otvaranju izložbe 12. juna, predstavljaju „sublimaciju nauke i filozofije, izraženu kroz umetnost“, a posmatraču približavaju „nevidljive svetove, dajući odgovore na najkompleksnija pitanja života i nauke“.

Sanja Klisarić po zanimanju je doktor političkih nauka, ekspert u oblasti političkog nasilja i terorizma, a pored slikarstva bavi se i pisanjem. Do sada je objavila šest knjiga, među kojima je roman „Vrtlog“ bio uvršten u uži izbor za Ninovu nagradu.

Govoreći o svojim slikama, Sanja Klisarić ukazala je posetiocima i na fenomen da se pojedini među njenim radovima menjaju u odnosu na ugao iz kog se posmatraju, a neki od njih svetle u mraku.
– Umetnost je najbolji način da se naučni intelekt izrazi o vremenu koje je daleko ispred vremena u kom stvaralac živi i na taj način pokaže stvarnost kroz inicijalni momenat razumevanja kao primarni i najličniji ljudskom biću, a to je slika. Jer sve što je ikad nastalo, prvo je bilo misaoni proces koji stvaraoca navodi na njegovu veštinu da saznajnu stvarnost prenese i ostavi vremenu u kom postoji. A kada je nešto suviše inventivno, tu je slika primarni, ako ne i jedini medijum – kaže Sanja Klisarić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare