Foto:Teodora Jovanović

Istoričari i umetnici iz Srbije i Nemačke zajedno sa 14 srpskih srednjoškolaca započelo je danas svoje kreativno putovanje u kreiranju sadržaja za aplikaciju i projekat "Svetlost svitaca", saopšteno je iz "Slobodne zone".

Cilj ovog projekta jeste da kreirajući multimedijalnu šetnju, dostupnu putem mobilne aplikacije, mladima ukaže na jednu od lokacija Holokausta u Evropi, a to je beogradsko Staro Sajmište.

Takođe, cilj je i da ih upozna sa istorijskim dešavanjima na ovom lokalitetu i istakne značaj i neophodnost kulture sećanja.

Tokom prvog dana međusobno su se upoznavali učesnici, predavači i umetnici, a istorijsku turu po Starom Sajmištu realizovao je Milovan Pisari iz Centra za primenjenu istoriju a uvod u radionice, teme i ideje predstavile su umetnice Susane Črudina, Branka Pavlović, Elana Kac, Milica Komlenić Vukić i Maša Seničić.

Sredjoškolci na Starom sajmištu Foto:Slobodna-zona-tim

Kroz pet radionica (edukativne/istorijske, pozorišne/dramske, video, radionice performansa i svetlosnih instalacija) učesnici će do 8. avgusta u malim grupama osmišljavati, snimati i montirati audio-vizuelne kolaže, pisati tekstove, igrati dramske scene, izvoditi performanse i projektovati svetlosne instalacije.

Na taj način će, kako se dodaje u saopštenju, rekonstruisati istoriju Starog Sajmišta kao mesta stradanja ali i sećanja i nade za budućnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar