Svetlana Ceca Bojković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na mnogim mestima Beograd se nasilno menja i naravno da to ne podržavam. Jesam za to da se unapređuje, hvala Bogu, ali da se sačuvaju tradicionalne vrednosti, rekla je za Nova.rs glumica Svetlana Ceca Bojković, koju smo pozvali povodom najave rušenja jednog od omiljenih restorana u srpskoj prestonici, čiji je i ona bila rado viđen gost.

Reč je o čuvenom restoranu „Manjež“ u Ulici Svetozara Markovića 49, koji postoji od 1922. godine kada se zvao „Kod tetka Jele“, a od 1936. nosi sadašnje ime po kojem je poznat i van granica Srbije.

Foto: Centar za urbani razvoj

Plan kompanije „Maison Royal“ da sruši blok zgrada između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina, podrazumeva i uklanjanje ove kultne kafane.

– Nisam znala za te planove, ali ništa me ne čudi. Generalno mislim sve najlošije o ovom što se radi po Beogradu. To je urbanističko divljaštvo. Naravno da sam išla u „Manjež“, godinama je bio vezan za Jugoslovensko dramsko pozorište. Odnosno obrnuto, JDP je bio vezan za „Manjež“ koji je na tom mestu postojao pre teatra – priča Bojković.

Ona podseća da je tako bilo i sa najstarijom beogradskom kafanom „Znak pitanja“ iz 1823. godine u Ulici kralja Petra, kod Saborne crkve. Tada se potpisivala peticija i održavani su skupovi u odbranu tog mesta. Akademik Milorad Pavić je tada govorio da „ne treba zatvarati prostor koji bi i u budućnosti mogao nekoga da inspiriše i jer važi za stecište beogradskog duha.

– I sačuvali smo ga. Bila je potom priča o staroj kafani „Orašac“ na Bulevaru kralja Aleksandra, koja je iz 19. veka, da će na njenom mestu biti podignut stambeni blok. Izgleda da je za sada sačuvan. Tako da bi isto trebalo uraditi i za „Manjež“. Sve su to važna mesto naše prestonice i ako bude neka inicijativa rado ću se priključiti, biću tu – dodala je Ceca Bojković.

Centar za urbani razvoj pokrenuo je Inicijativu kako bi se zaštitili kulturno – istorijski i arhitektonski vredni objekti u bloku između Trga Slavija i parka Manjež. Inicijativu su podržali Odeljenje umetnosti SANU, Evropa Nostra Srbija, Češko udruženje – Češka beseda Beograd, Udruženje građana „Topolska“ i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca.

Bonus video – Marko Marković: Ne postoji Somborac koji ne zna da pliva i ne ide u pozorište

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar