Ivan Karl i Jugoslav Pantelic konferencija za novinare Medjunarodnog filmskog festivala FEST
Ivan Karl i Jugoslav Pantelić konferencija za novinare Međunarodnog filmskog festivala FEST Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Projekcija filma "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića otvoriće sutra jubilarni 50. Međunarodni filmski festival Fest u Kombank dvorani, a argentinski glumac Oskar Martinez biće jedan od gostiju festivala koji traje do 6. marta.

Prestižna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena sutra na otvaranju izuzetnim ličnostima iz sveta filma – proslavljenom reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Voditeljka večeri će biti glumica Jelena Gavrilović, a publici će se obratiti predsednik žirija glumac i producent Miloš Biković, kao i umetnički direktor Jugoslav Pantelić.

Ivan Karl, gradski Sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a, istakao je da se i ovo izdanje FEST-a priprema pod veoma složenim okolnostima, kao što je bilo i prethodno. Naglasio je da su ipak nekako uspeli 49. izdanje da održe uz sve goste, dodele nagrada i sa publikom, i time su bogatiji za još jednu godinu iskustva u organizaciji festivala u pandemiji.

– Nadamo se da je ovo poslednji FEST u ovim teškim okolnostima i da će sledeće biti u punom kapacitetu u svakom pogledu. Ovo je inače prvi FEST za 50 godina postojanja bez našeg dragog Milana Vlajčića, koji nas je nedavno napustio. Posvećeno je pratio festival od samog nastanka do danas, nikad nije propustio nijedno izdanje – naveo je Karl i pozvao sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast preminulom filmskom kritičaru i teoretičaru.

Ivan Karl i Jugoslav Pantelic konferencija za novinare Medjunarodnog filmskog festivala FEST
Ivan Karl i Jugoslav Pantelić konferencija za novinare Međunarodnog filmskog festivala FEST Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Od gostiju za sada su planirani italijanski reditelj Paolo Ðenoveze koji dolazi sa svojim najnovijim filmom „Superheroji“ (2021), argentinski glumac Oskar Martinez, koji igra uz Penelope Kruz i Antonija Banderasa u ostvarenju „Zvanična konkurencija“ Marijana Kona i Gastona Duprata.

Na konferenciji nije bilo reči da li sigurno dolazi ruski reditelj Nikita Mihalkov, a u samom katalogu FEST-a najavljeni su i američki reditelji i producenti Bret Ratner i Din Devlin, još uvek nepotvrđeni za određene datume kada bi gostovali.

Publika će imati prilike da premijerno pogleda 88 igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova svetske produkcije, u šest različitih programskih celina – selekcija, a ponudiće i najnovije domaće filmove „Mrak“ Dušana Milića, „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, „The Game“ Ane Lazarević, „Heroji“ Gorana Nikolića, i druge, u koprodukciji sa mnogim inostranim partnerima i fondovima.

Film Heroji
Foto: HEROJI – promo

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, predstavio je žiri Glavnog takmičarskog programa kojem predsedava slavni glumac i producent Srbije i Rusije – Miloš Biković, a uz njega su glumica Tamara Dragičević, direktor Filmskog arhiva Mađarske – Ðerđi Raduli, grčki reditelj i producent Argiris Paradimitropulos, kao i poznati hrvatski glumac sa kerijerom u Nemačkoj – Toni Gojanović, poznat iz filma „Karaula“ Rajka Grlića i serije „Uspjeh“ Danisa Tanovića.

Žiri programa „Fest Fokus“ za najbolji film čine glumac Filip Ðurić, scenaristi Ljubica Luković i Strahinja Madžarević, žiri nagrade kritičara „Nebojša Ðukelić“ za najbolji regionalni film – dramaturškinja Biljana Srbljanović, montažer i filmski kritičar Goran Terzić, kao i kritičar – Dragan Petrović.

Stručni žiri nagrade „Milutin Čolić“ dnevnog lista „Politika“ za najboljeg reditelja srpskog filma biće filmska novinarka i kritičarka Dubravka Lakić, reditelji Miloš Avramović i Nemanja Ćeranić, a žiri „Fedora“ za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu su – filmski kritičari Dragan Jovićević (Srbija), Anželilka Artjuk (Rusija) i Matic Majcen (Slovenija).

Damir Handanović, v.d. direktora Centra beogradskih festivala – CEBEF, rekao je da je dodatne ulaznice puštene u prodaju, jer je interesovanje ogromno, a najveća je potražnja za veče otvaranja i zatvaranja 50. izdanja FEST-a. Vanja Vuksanović, producentkinja festivala, otkrila je da im je Krizni štab za suzbijanje pandemije odobrio da se poveća kapacitet sale za sve projekcije, za više publike.

Biće realizovano ukupno 450 projekcija umesto 180 koliko je emitovano 2021. godine, u 16 sala, u 8 bioskopa, a kako je napomenula Vuksanović, 120 kolega radi na organizaciji FEST-a i 200 njih će biti na zatvaranju.

Nikolina Vučetić-Zečević, producentkinja, predstavila je industry program Fest Forward, trodnevnu sesiju na kojoj će gostovati 100 profesionalaca, prevashodno producenata iz 16 država.

Na ovogodišnjem 50. FEST-u publika će dobiti priliku da pogleda pet filmova koji su nominovani za prestižnu nagradu Oskar u razičitim kategorijama – „Belfast“ Keneta Brane, „Pica od sladića“ Pola Tomasa Andersoma, „Mračna kći“ Megi Džilenhol, „Paralelne majke“ Pedra Almodovara i „Sirano“ Džoa Rajta.

Foto: Promo

Na FEST-u će biti filmovi koji su prošle godine osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala – u Kanu i Veneciji – „Titan“ rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme u Kanu, kao i „Događaj“ autorke Odri Divan, laureat nagrade Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji. Fokus je svakako na Glavnom takmičarskom programu, koji su u konkurenciji za nagradu „Beogradski pobednik“.

Tu će se naći 20 ostvarenja iz sledećih zemalja: Francuska, SAD, Nemačka, Rusija, Rumunija, Italija, Poljska, Grčka, Slovenija, Severna Makedonija, Australija, Crna Gora, Hrvatska i Srbija.

Osim „Strahinje Banovića“, u Glavnom programu van konkurencije će biti prikazan i očekivani dugometražni dokumenatarac „Čekajući Handkea“ Gorana Radovanovića, o kontraverznom austrijskom nobelovcu i velikom prijatelju Srba – Peteru Handkeu.

Film „Strahinja Banović“ Foto: Promo

Od domaćih ostvarenja, premijeru će imati još „Heroji“, debitantski projekat reditelja Gorana Nikolića, koji je u potpunosti bez dijaloga, „Komunistički raj“ Miloša Stojanovića, „The Game“ Ane Lazarević, gde igraju Branislav Trifunović i Sloboda Mićalović, a slavna srpska glumica igra i u delu „Suncokret“ Elije Gilman, iz Kazahstana.

Novi ruski film „Hoću muža“ Sonje Karpunjine, gde jednu od glavnih uloga tumači zvezda Rusije – Miloš Biković, imaće svetsku premijeru u Beogradu, paralelno sa ruskom – 5. marta na FEST-u kao deo revijalnog programa „Gala – Specijalna projekcija“. Film je režirala Sonja Karpunjina, filmska rediteljka, glumica i scenaristkinja iz Rusije.

Bonus video: Arsenijević: FEST je divan filmski svet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar