Svetlana Ceca Bojković Otvaranje Bitefa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, JDP, Jugoslovensko dramsko pozorište
Svetlana Ceca Bojković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Govorom naše poznate glumice Svetlane Cece Bojković i predstavom „Tragovi“ vodećeg svetskog koreografa Vima Vandekejbusa, večeras je otvoren 54. i 55. Bitef, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Otvaranju Bitefa prisustvovao je i novi ambasador EU u Beogradu Emanuele Žiofre, kome je to bilo i prvo pojavljivanje u javnosti.

Otvaranje Bitefa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, JDP, Jugoslovensko dramsko pozorište
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Elegantna diva našeg glumišta, Ceca Bojković, rekla je u svom svečanom govoru na sceni „Ljuba Tadić“ da se „ljudski rod zaigrao u trci za profitom“:

„Vreme u kome danas zivimo pokazalo je da se ljudski rod zaigrao u trci za profitom, tako nam je ugroženo ono što nam je neophodno da preživimo – naša životna sredina. Na sve ovo, pojavila se pandemija, koja je, verujem, rezultat poremećaja eko-sistema. Sve ovo je dramatično promenilo naše živote, pored prirode“, rekla je Bojković.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Renomirana glumica zahvalila se i gostima BITEF-a na njihovim predstavama.

„Jer tako znamo da smo zajedno u svojoj umetnosti i borbi za bolji svet. Velika mi je čast da proglasim  44. i 45. Bitef otvorenim!“, rekla je glumica.

Festival zvanično otvara predstava “Tragovi”, novi projekat slavnog belgijskog koreografa Vima Vandekejbusa i njegove trupe Ultima vez. Koreografija predstave je vrlo energična, duhovita i uzbudljiva, ima elemente govornog teatra i zasniva se na izoštrenom dramaturškom luku, kaže se u opisu predstave Bitef festivala.

Repriza predstave Vima Vandekejbusa biće prikazana sutra u 20 časova na istom mestu, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Zbog epidemiološke situacije za sada su otkazane dve predstave glavnog programa – “Pluća” mladog slovenačkog autora Žige Divjaka i „Neprijatelj naroda“ Tomasa Ostermajera, berlinskog teatra Šaubine.

Otvaranje Bitefa u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, JDP, Jugoslovensko dramsko pozorište
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Karte za predstave Bitefa prodaju se onlajn preko sajta festivala, a moći će da se kupe i na blagajni Bitefa, u Kombank dvorani tokom trajanja festivala od 13 do 15 časova.

Kolege odale počast Lanetu Gutoviću:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar