Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier,EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER, EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kanski festival završava se večeras dodelom nagrade "Zlatna palma" najboljem filmu, a iza nas je burnih 10 dana najglamuroznije filmske smotre.

U trci je 18 ostvarenja koja potpisuju zvučna imena svetske kinematografije, a najboljeg među njima odabraće žiri kojim predsedava francuski glumac Vensan Landon.

Protesti, upaljene baklje i nage žene na crvenom tepihu, kao i zabrane Rusima i onima koji se nisu izjasnili protiv rata,  kao i brojne premijere velikih imena kinematografije… – sve ovo obeležilo je protekle dane na Kanskom festivalu. Ali, da krenemo redom…

Festival je otvoren projekcijom zombi filma Mišela Azanavisijusa „Rez“. Prvobitni naziv ovog ostvarenja bio je „Z“, ali je reditelj odlučio da ga promeni zbog značenja slova Z od početka rata u Ukrajini i žalbi od strane institucija u toj zemlji.

Michel Hazanavicius Foto: EPA/IAN LANGSDON / POOL

Uprava festivala od početka osuđuje rusku invaziju, te su se odlučili za bojkot svih ruskih autora i novinara, osim Kirila Serebrenikova. Reditelj je uključen u takmičarski program sa filmom „Žena Čajkovskog“ jer dugo ima status disidenta i „žrtve ruskog režima“ zbog čega je do skoro bio u kućnom pritvoru. Posle premijere, Serebrenikov je rekao „Ne ratu“ i pozvao na prekid kulturnog bojkota ruskih umetnika, dodajući da je „kultura vazduh, to je voda i to su oblaci, i to je potpuno nezavisno od nacionalnosti.“

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Posle ceremonije otvaranja, emitovano je video obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je pozvao novu generaciju filmskih stvaralaca da se suprotstave diktatorima kao što je to učinio Čarli Čaplin u svom filmu „Veliki diktator“ u kojem je glumio Adolfa Hitlera.

Vladimir Zelenski na otvaranju Kanskog festivala
Vladimir Zelenski na otvaranju Kanskog festivala Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Još jedan film koji se prikazuje u Kanu, „Prirodna istorija uništenja“ Sergeja Loznice izazivao je kontroverze jer je ukrajinski režiser izbačen sa Ukrajinske filmske akademije jer nije podržao bojkot svih ruskih filmova. Loznica je rekao u utorak da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa uprkos razornoj invaziji na njegovu zemlju.

Na crvenom tepihu je takođe bilo burno. Uoči premijere filma Džordža Milera „Tri hiljade godina čežnje“ iznenada, tokom defilea na crvenom tepihu, pojavila se neidentifikovana žena, koja je pocepala svoju odeću i otkrila poruku ispisanu na njenim grudima koja je glasila „Prestanite da nas silujete„. Reči su bile ispisane na plavo-žutoj ukrajinskoj zastavi, dok su njene prepone i butine bile prekrivene crvenom bojom. Imala je na leđima ispisanu reč „SCUM“ znak francuske aktivističke grupe koja je objavila da su žene jedne od najvećih žrtava rata i muškog nasilja koji se događa u Ukrajini.

Kan, gola žena, protest, Ukrajina, poruka, filmski festival
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

I uoči premijere filma Alija Abasija „Holy Spider“, žene su nosile baklje sa crnim dimom držeći pesnice u vazduhu i transparent sa imenima na kojem je pisalo „129 ubistava žena od poslednjeg Kanskog festivala“. Poruka ukazuje na broj žrtava porodičnog nasilja u Francuskoj.

Protest protiv porodičnog nasilja na Kanskom festivalu Foto: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Oskarovac Forest Vitaker nagrađen je počasnom Zlatnom palmom za životno delo, a njegova producentska kuća predstavila se kanskoj publici dokumentarnim filmom „Radi mira“, koji je posvećen strahotama rata u Južnom Sudanu.

Zlatna palma Foto: PIERRE ALBOUY / AFP / Profimedia

Publika u Kanu je van takmičarskog programa gledala dugoočekivani film „Elvis“ koji je dobio najduže frenetične ovacije od čak 12 minuta. Dok su ovacije trajale Ostin Batler koji igra kralja rokenrola, sa suznim očima je zagrlio Prisilu Presli koja je stigla u Kan specijalno za ovu priliku.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Poseban spektakl bila je i premijera filma „Top Gun: Maverik“, jednog od najiščekivanijih blokbastera u svetu ove godine i sigurno najatraktivnijeg filma ovogodišnje smotre na čuvenoj Kroazeti. Nebo nad Kanom je prvo bilo poprište spektakularnog avio performansa, a potom je usledio ništa manje atraktivan vatromet.

Foto:AP Photo/Daniel Cole

Za to vreme crvenim tepihom je defilovala ekipa filma predvođena Tomom Kruzom, kome je ovo prvi dolazak na najčuveniji filmski festival na svetu. Kruz je dobio Zlatnu palmu, a ekipa filma „Top Gan: Maverik“ stajaće ovacije.

Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Iako je Dejvid Kronenberg prognozirao da će publika izaći nakon pet minuta od početka njegovog naučnofantastičnog trilera „Zločini budućnosti“, to se ipak nije do kraja ostvarilo u Kanu.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Film je premijerno prikazan na Kanskom festivalu, i doživeo je šestominutne ovacije. Ipak, bilo je onih koji nisu imali „želudac“ za njega te su izašli, mada uprkos tome, ostvarenje je jedan od favorita za Zlatnu palmu.

Posebnu pažnju privukao je i dokumentarac o Dejvidu Bouviju „Moonage Daydream“ Breta Morgena.

Favoriti na kladionicama su i film japanskog reditelja Hirokazua Kor-Edu „Broker“, „Brat i sestra“ Arnoa Deplešena, „Armageddon Time“ reditelja Džejmsa Greja, kao i ostvarenje Keli Rajhart „Showing Up“.

Lista filmova koji se takmiče večeras za „Zlatnu palmu“

„Zauvek mlad“, Valerija Bruni Tedeski (Francuska)

„Armageddon Time“, Džejms Grej (SAD)

„Broker“ Hirokazu Kore-Eda (Japan-Južna Koreja)

„Brat i sestra“, Arno Deplešen (Francuska)

„Blizu“, Lukas Dont (Belgija)

„Zločini budućnosti“ Dejvid Kronenberg (Kanada)

„Sveti pauk“, Ali Abasi (Iran)

„Nostalgia“, Mario Martone (Italija)

„RMN“, Kristijan Munđiu (Rumunija)

„Zvezde u podne“, Kler Deni (Francuska)

„Tori i Lokita“, Žan Pjer i Luk Darden (Belgija)

„Trougao tuge“, Ruben Estlund (Švedska)

„Showing Up“, Keli Rajhart (SAD)

„Odluka o odlasku“, Park Čan Vuk (Južna Koreja)

„Žena Čajkovskog“, Kiril Serebrenikov (Rusija)

„Dečak sa neba“, Tarik Saleh (Švedska)

„Leila’s Brothers“, Said Rustaji (Iran)

„EO“, Jirži Skolimovski (Poljska)

Bonus video: Robertu Benjiniju uručena nagrada za životno delo na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar