„Prestanite da nas silujete“: Naga žena pretestovala na crvenom tepihu u Kanu

Kultura 21. maj. 202210:38 > 10:39
Podeli:
Kan, gola žena, protest, Ukrajina, poruka, filmski festival
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Uoči premijere filma Džordža Milera "Tri hiljade godina čežnje" na Kanskom festivalu iznenada, tokom defilea na crvenom tepihu, pojavila se neidentifikovana žena, koja je pocepala svoju odeću i otkrila poruku ispisanu na njenim grudima koja je glasila "Prestanite da nas silujete".

Reči su bile ispisane na plavo-žutoj ukrajinskoj zastavi, dok su njene prepone i butine bile prekrivene crvenom bojom.

Dok je uzvikivala „Prestanite da nas silujete“, reagovalo je obezbeđenje, koje ju je opkolilo i izvelo sa crvenog tepiha. Kako prenosi „Deadline“ ovaj potez je usmeren ka kritici sve više dokaza o pogubljenjima, mučenju i silovanju koje su izvršile ruske snage u Ukrajini. Imala je na leđima ispisanu reč „SCUM“.

Kan, gola žena, protest, Ukrajina, poruka, filmski festival
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Francuska aktivistička grupa SCUM objavila je objašnjenje na Tviteru rekavši da su žene jedne od najvećih žrtava rata i muškog nasilja koji se događa u Urkajini.

Inače, SCUM je bio radikalni feministički manifest objavljen 1960-ih, međutim, gorenavedena Tviter grupa je nastala tek prošlog meseca.

Na ovogodišnjem Kanskom festivalu prikazuje se nekoliko filmova iz Ukrajine, dok je Rusima povezanim sa Kremljom zabranjeno učešće.

Kan, gola žena, protest, Ukrajina, poruka, filmski festival
Foto: TANJUG/AP Photo/Petros Giannakouris

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se u četvrtak nenajavljeno video linkom obratio na otvaranju festivala. Posle ceremonije otvaranja, emitovano je video obraćanje predsednika Ukrajine koji je pozvao novu generaciju filmskih stvaralaca da se suprotstave diktatorima kao što je to učinio Čarli Čaplin u svom filmu "Veliki diktator" u kojem je glumio Adolfa Hitlera. Zelenski je izazvao gromoglasne ovacije prisutnih dok je govorio o povezanosti filma i stvarnosti, prisećajući se filmskih klasika poput "Apokalipsa danas" Frensisa Forda Kopole i pomenutog "Velikog diktatora" Čarlija Čaplina.

Festival je otvoren projekcijom zombi filma Mišela Azanavisijusa "Rez". Prvobitni naziv ovog ostvarenja bio je "Z", ali je reditelj odlučio da ga promeni zbog žalbi koje su stizale iz Ukrajine. Francuski glumac Vensan Lendon je ovogodišnji predsednik žirija, a za čuvenu "Zlatnu palmu" do 28. maja takmičiće se 21 film.

Bonus video: Drvengrad u znaku Kustendorfa

 

Komentari

Vaš komentar