Film, Movie, Comme Z, Coupe
Foto: Printscreen YouTube/ FilmsActu

Jedno slovo, za nekog sasvim beznačajno, a druge simbol rata, izazvalo je buru u svetu kinematografije. Slovo "Z" umalo da bude kamen spoticanja i "debelo" košta ne samo slavnog francuskog reditelja Mišela Azanavicijusa, već i najčuveniju filmsku smotru na svetu - Kanski filmski festival.

– Promenite naziv filma „Comme Z“, koji će biti prikazan na otvaranju Kanskog festivala, jer može biti protumačen kao veličanje ruske invazije na Ukrajinu – ovako je glasio zahtev Ukrajinskog instituta upućen francuskom reditelju Mišelu Azanavicijusu, ali i čelnicima Kanskog festivala, uz poruku da bi „promena naslova bio gest protiv varvarstva, nasilja i terora ruske vojske“.

I dok je Azanavicijus najpre poručio da je „prekasno za promenu naslova filma“, juče, samo nekoliko sati kasnije, poklekao je pred zahtevom Ukrajinskog instituta.

I promenio je naslov svog filma, prvobitno nazvanogComme Z“, u „Coupez“ (Rez). A sve da ne bi bio poistovećivan sa slovom „Z“.

Jer, to slovo se nalazi na ruskim tenkovima u Ukrajini i postalo je simbol podrške invaziji Rusije na tu zemlju.

– S obzirom na simboličku težinu slova Z od početka rata u Ukrajini i na zahtev ukrajinskih reditelja rešio sam da promenim naslov svog filma – kazao je Azanavicijus.

Precizirao je da je taj naslov možda bio simpatičan i smešan kad su završili film pre nekoliko meseci, ali da više uopšte nije niti ga može zadržati“.

– Moj film je napravljen da donese radost i ni u kom slučaju ne bih želeo da se na bilo koji način dovede u vezu sa ovim ratom – istakao je Azanavicijus, kako prenosi „Holivud riporter„, naglasivši da je veoma srećan što menja naslov filma:

– Ovim činom, uz čitav autorski, producentski i distributerski tim, izražavam podršku ukrajinskom narodu!

Michel Hazanavicius Foto: EPA/IAN LANGSDON / POOL

I čelnici Kanskog festivala podržali su odluku reditelja Mišela Azanavicijusa da promeni naslov svog ostvarenja kojim se ova, 75. po redu smotra na francuskoj rivijeri, otvara. Naime, francuski reditelj saopštio je juče da menja naslov filma „Comme Z“ u „Coupez!”, a da će za međunarodno tržište konačni naslov biti „Final Cut“, javio je „Dedlajn„.

I dok je originalno „Z“ u naslovu filma trebalo da bude „odavanje počasti filmskom žanru oko kojeg se vrti ostvarenje – Z filmovima“, čelnici Kanskog festivala podsećaju da je ovo slovo nažalost danas simbol rata:

– Slovo Z sada je simbol ruske agresije na Ukrajinu i poslednje što nam treba jeste da jedan film doprinosi konfuziji ili nekakvoj dvosmislenosti. Ovakvim činom reditelj, producenti i distributeri filma, ali i Kanski festival, a u krajnjoj liniji i celokupna francuska kinematografija izražavaju solidarnost sa ukrajinskim narodom koji pati. Takođe, podržavamo svom snagom i njihovo protivljenje invaziji od strane ruske vojske – naveli su čelnici Kanskog festivala.

Film „Rez“ otvoriće 17. maja ovogodišnje izdanje Kanskog festivala, u okviru gala programa manifestacije na Kroazeti. U novom ostvarenju Azanavicijusa igraju Berenis Bežo, Matilda Luc i Romen Duris. Ova komedija prati mali filmsku ekipu koja snima niskobudžetni film o zombijima, ali sve kreće po zlu kada tu ekipu napadnu pravi zombiji…

U pitanju je rimejk japanskog filma iz 2017. godine „One Cut of the Dead“. Odmah nakon svetske premijere u Kanu, film kreće u bioskopsku distribuciju.

Mišel Azanavicijus, koji stoji iza Oskarom, Baftom i Cezarom nagrađenog filma „Glumac“, ne samo da je režirao već je napisao i scenario „Reza“, doduše uz pomoć originalnih japanskih scenarista Šiničira Uede i Ruičija Vade. Prvobitno je bilo planirano da se svetska premijera filma održi na Sandens festivalu, međutim od toga se odustalo kada je odlučeno da se američki festival, zbog novog talasa koronavirusa, održi krajem januara isključivo u virtuelnom formatu.

Kanski filmski festival biće održan od 17. do 28. maja. Novo izdanje prestižne filmske smotre predstaviće publici na Kroazeti nova ostvarenja koja potpisuju Dejvid Kronenberg, Kler Deni, Kristijan Munđiju, Džejms Grej, Džordž Miler, Itan Koen, braća Darden…

Bonus video: Ruski tenkovi u oblasti Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare