Foto: Nemanja Jovanović

Sajam knjiga na Beogradskom sajmu najverovatnije neće biti održan u oktobru i biće odložen za neki drugi termin, a takva odluka trebalo bi da bude potvrđena na sutrašnjem sastanku na Beogradskom sajmu, saznaje portal Nova.rs iz više izvora.

U samom Odboru za organizaciju Sajma knjiga, prema našim saznanjima, nisu uvereni da će ova manifestacija biti održana ove godine, bar ne na način sličan onom na kakve su čitaoci navikli iz ranijih godina, i ocenjuju da će ona biti odložena.

Jedan od izdavača, upućen u dogovore oko organizovanja tradicionalne manifestacije, u nezvaničnom razgovoru rekao nam je da u skladu sa svim onim što je do sada rečeno, logično očekivati da će Sajam knjiga biti ipak odložen.

On, ipak, ostavlja mogučnost da odluka bude promenjena posle sutrašnjeg sastanka kome će, pored organizatora i predstavnika udruženja izdavača, prisustvovati i predstavnici Beogradskog sajma i Grada Beograda. 

Odlaganje Sajma knjiga nagovestio je danas i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, na konferenciji za štampu posvećenoj Bitefu.

– Vidimo po primerima iz Evrope da se u nekim zemljama uvode karantini ponovo ili neke druge restriktivne mere. Organizovanje međunarodnih festivala u punom kapacitetu je jako teško u naredna dva meseca. Oktobarski salon će biti pomeren za narednu godinu, što se Sajma knjiga tiče, imaću sutra sastanak i sa izdavačima i sa organizatorima. Nije realno na sajam dovesti 10.000 do 20.000 ljudi, a organizovati Sajam knjiga sa jako malim brojem posetilaca finansijski nije održivo ni za organizatora, ni za Beogradski sajam, ni za izdavače – rekao je Karl.

On je dodao da se, što se tiče smotri predviđenih za novembar i decembar, poput Bemusa ili Beogradskog džez festivala, nada da će uslovi biti bolji, ali da će, ako epidemiološka situacija to ipak ne dozvoli na njih biti „primenjen isti model koji je primenjen za Bitef“.

To bi značilo odlaganje za sledeću godinu, ali tako da dogodine budu održana „dupla izdanja festivala“.

Eventualni obrt pri odluci o odlaganju Sajma knjiga mogli bi da donesu samo sutrašnji razgovori u Vladi Srbije, na sastanku predstavnika vlasti sa predstavnicima pozorišta i drugih ustanove kulture o načinu rada tokom jeseni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare