Foto: Promo

Nagrađivana predstava „Trpele“ Bobana Skerlića i Milene Depolo, u režiji Aleksandre Kovačević, koprodukcija Кraljevačkog i Šabačkog pozorišta, gostuje na sceni Bitef teatra u sredu, 16. novembra u 20 časova.

Ovo je komad koji se bavi sudbinama žena koje su ubile svoje zlostavljače. Nastao je na osnovu autentičnih ispovesti zatvorenica koje su trpele brutalno nasilje. Njihovi pokušaji da pronađu spas u institucijama sistema, porodici, među prijateljima, kolegama i susedima nailazili su na zid odbijanja. Drugi pol je vekovima osuđen na trpno stanje dok je sila – mistični temelj autoriteta slepa za patnju potčinjenih. Zatvoreni krugovi sistemskog nasilja implodiraju i u ovom trenutku, tražeći Novi, pravedniji svet sa više svetlosti, milosti i ljubavi.

U predstavi igraju Jasminka Hodžić / Biljana Kostantinović (Jagoda), Aleksandra Ristić (Dunja), Gorica Dinulović (Malina), Sonja Milojević (Nerandža), Biljana Talić (Višnja), Deana Kostić (Grozda) i Svetlana Milenković (Kupina).

Scenograf je Vladan Slavković, kostimograf Stanislava Jamušakov, kompozitor Predrag Milanović, a Damjan Kecojević je bio zadužen za scenski pokret.

Foto: Promo

„Trpele“ su premijerno izvedene 8. maja 2021. godine. Osvojile su Nagradu okruglog stola kritike za najbolju predstavu i Nagradu za glumačko ostvarenje ansamblu predstave na 58.Festival profesionalnih pozorišta Srbije – Кragujevac 2022. godine.

Bonus video: Premijera opere „Deca“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar