Izložba Oni žive, Studentski grad
Dragica Krgović, 1950-te; Foto: Ustupljena fotografija/Promo

U toku je poziv za stanare beogradskog "Studentskog grada" svih generacija da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija o životu u čuvenom "Studenjaku".

Dom kulture „Studentski grad“ nosilac je međunarodnog projekta „Oni žive“ koji se od septembra 2020. godine realizuje u okviru programa „Kreativna Evropa“  za kulturu i medije Evropske Unije. U toku je poziv za bivše i sadašnje stanare „Studentskog grada“ svih generacija da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom „Oni žive“ o životu studenata u „Studenjaku“.

O dosadašnjem odzivu koordinatorka projekta i urednica likovnog programa DKSG-a Maida Gruden kaže:

– Dobili smo veliki broj fotografija koje su snimljene od kraja Drugog svetskog rata do danas, ali i informacije o neverovatnim pričama, događajima i ličnostima koje ćemo zabeležiti u toku snimanja audio intervjua sa onima koji trenutno žive ili su živeli u ovom studentskom domu. Možda neko poseduje fotografske zapise iz života u Studentskom gradu upravo iz vremena kada se obeležavao Dan mladosti u SFRJ. Zanimaju nas različite okolnosti u kojima su studenti živeli u periodu novijeg datuma: tokom bombardovanja devedesetih, za vreme sankcija, studentskih protesta, ali i danas za vreme pandemije Covid 19…
Svakodnevica, međuljudski odnosi, kulturne navike i proslave, društveni aktivizam… Tako da pozivamo sve zainteresovane da podele svoja sećanja sa nama i doprinesu sagledavanju ovog zanimljivog korpusa nematerijalnog kulturnog i društvenog nasleđa studenata.

Izložba Oni žive, Studentski grad
Daniel Mateić, 2000-te; Foto: Ustupljena fotografija/Promo

Poziv je otvoren za sve one koji u svojim albumima imaju fotografije „Studentskog grada“ i života u njemu, bez obzira na deceniju u kojoj su nastale. Fotografije se neće zadržavati već će, odmah nakon skeniranja, biti vraćene vlasnicima. U obzir dolaze i već skenirane fotografije, kao i fotografije u digitalnom formatu koje se mogu poslati putem mejla.

Fotografije i audio intervjui o životu u „Studentskom gradu“ biće arhivirani u okviru onlajn kolekcije pod nazivom „Oni žive“ (They: Live) na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi Topoteka i zvaničnom sajtu projekta paralelno sa kolekcijama o životu studenata u studentskim domovima u Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu.

Više informacija o načinu slanja, korišćenja materijala i jasnom regulativnom arhiviranju fotografija mogu se dobiti putem mejla [email protected] ili preko broja telefona 011/2691-442 i 064/466-7608. Rok za slanje i predaju fotografija je 1. septembar 2021. godine.

Partneri Domu kulture „Stari grad“ u realizaciji projekta su Međunarodni centar za arhivska istraživanja „Ikarus Hrvatska“ iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina i Centar za primenjenu istoriju iz Beograda.

Izložba Oni žive, Studentski grad
Vlado Kovačević, 1970-te; Foto: Ustupljena fotografija/Promo

Dom kulture „Studentski grad“ (DKSG) obeležio је juče 47 godina rada. Ova ustanova kulture otvorena je uoči Dana mladosti 1974. u najvećem studentskom kampusu u regionu. Za nosioce Štafete mladosti birani su najbolji učenici i studenti, mladi radnici i sportisti koji su se isticali svojim učenjem i zalaganjem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar