Ivica Vdović Vd i Milan Mladenović, 1981. godina Foto: Goranka Matić
Ivica Vdović i Milan Mladenović iz "Šarla akrobate" Foto: Goranka Matić

Izložba fotografija "Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)", autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića biće otvorena 22. aprila u 18 časova na platou ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić", uz specijalne koncertne goste, bend "Šajzerbiterlemon".

Ova izložba, čiji dizajn potpisuje Dobrila Stevanić, predstavlja nam do sad najzaokruženiji pogled na početak „novog talasa“ u Beogradu.

Na albumu „Paket aranžman“ u februaru 1981. po prvi put zajedno su se predstavile tada najtalentovanije nove beogradske grupe: „Šarlo akrobata“, „Idoli“ i „Električni orgazam“, svaka sa po nekoliko pesama, od kojih su skoro sve momentalno postale klasici, podsećaju autori izložbe, navodeći da je u pitanju bio dotad „najradikalniji manifest nove estetike unutar jugoslovenskog rokenrola“.

– Pesme „Šarla“, „Idola“ i „Orgazma“, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslovenskoj popularnoj muzici, i jednom od najuticajnijih ploča u našoj rok istoriji. „Paket aranžman“ bio je, naime, prvi primer kako se kod nas može biti autentičan i svoj u rokenrolu, ne kopirajući nikog iz sveta i izvodeći pesme na našem jeziku. Ovaj album bio je tako predvodnik najčuvenije generacije beogradskih „novotalasnih“ bendova, ali i cele jedne kulturne revolucije koja je početkom 1980-ih zauvek promenila društvena shvatanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svetom, bar kad je u pitanju pop kultura – ukazuju Kojić i Ambrozić.

Izložba „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“ po prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četiri naša ugledna fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. pratili razvoj ove scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića i Branka Gavrića, autora omota za kompilaciju „Paket aranžman“.

Foto: Promo

– Njihove fotografije nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu pre i posle snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim dvadesetogodišnjacima punim planova – objašnjavaju autori izložbe.

Postavka, u organizaciji JP „Beogradska tvrđava“, moći će da se pogleda tokom aprila i maja na Kalemegdanu, na Platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare