Mara Prohaska Marković i Marko Grba Singh Foto: Vidoje Manojlović

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks biće održan od 9. do 16. septembra u hibridnom formatu - projekcijama na više lokacija i onlajn, pod sloganom "Rijaliti ček". Ove godine će biti prikazano 107 filmova u 16 programskih celina u četiri takmičarske selekcije, poručili su organizatori festivala na današnjoj konferenciji za medije.

Posetiocima će biti na raspolaganju i sale partnera festivala – Jugoslovenske kinoteke, Doma omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda, Centra za kulturu „Vlada Divljan“ i bioskopa Balkan.

„Fokus zemlja nam je Ukrajina i drago mi je da smo uspeli da ostvarimo saradnju sa ukrajinskim kolegama“, rekao je umetnički direktor festivala Marko Grba Singh.

„Slogan je Rijaliti ček i njim i novim vizuelnim identitetom naš kreativni tim želi da ukaže na urgentnost u prepoznavanju istina u određenoj situaciji, odnosno u suočavanju sa realnošću“, naglasila je direktorka festivala Mara Prohaska Marković.

Festival je promenio i prepoznatljive boje, koje prema rečima direktorke festivala izazivaju topla i pozitivna osećanja, a u isto vreme funkcionišu na nivou simbola za neke urgentne, goruće teme sa kojima se ovo društvo suočava.

Festival će biti otvoren filmom „Fejt i Branko“, rediteljke Ketrin Hart, koji na realan način prikazuje ljubavni odnos dvoje mladih muzičara – engleske harmonikašice Fejt i romskog violiniste Branka Ristića.

Ekipa filma Fejt i Branko Foto: Vidoje Manojlović

Na zatvaranju će biti prikazan film „Draga deca budućnosti“, koji je na izvestan način i motiv ovogodišnjeg festivala, napomenuo je Grba Singh.

Tri filma će biti prikazana na televiziji N1, partneru festivala, nakon kojih će biti organizovane panel diskusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar