Stigli struja i svetlo usred centra grada: Neće više biti izložbi pod svećama

Podeli:
Grafički kolektiv Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Posle izbacivanja s Obilićevog venca, i seljakanja na Kosančićev, pa Andrićev venac jedna od najstarijih galerija u Beogradu posle četiri godine počinje normalan izlagački život, u novom ruhu, uz tradicionalnu Majsku izložbu.

U strogom centru grada, u 21. veku jedna od najstarijih galerija u Beogradu do skora je funkcionisala kao da smo u praistoriji.

Grafički kolektiv Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Galerija Grafički kolektiv, osnovana 1949. godine i, posle Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, najstarija je izložbena institucija u Beogradu diči se kolekcijom koja broji više od 4.000 dela, a baš u Grafičkom kolektivu održan je prvi hepening u Beogradu šezdesetih godina prošlog veka. Svake godine organizovano je minimum dvadesetak izložbi godišnje, a osim najznačajnijih domaćih umetnika, u ovoj galeriji mogla su da se vide dela Šagala, Dalija, Eroa…

I ta galerija, kraj Mažestika, bila je sedam decenija simbol Obilićevog venca. Ali, pre četiri godine zgrada, u čijem prizemlju se nalazio Grafički kolektiv, vraćena je restitucijom zakonitim vlasnicima, a oni su prostor prodali firmi koja se bavi prehrambenom delatnošću.

Desilo se to uoči proslave sedme decenije rada, i Grafički kolektiv je morao da promeni svoju adresu. Preselili su se na Kosančićev venac u julu 2018, u jednu kancelariju, da bi početkom 2019, zahvaljujući Ministarstvu kulture, dobili novu adresu i to preko puta Skupštine grada Beograda.

Ali, već tada suočili su se s novim problemom. Jer, prostor u Dragoslava Jovanovića 11 od gotovo 350 kvadrata bio je potpuno devastiran. Naime, na toj adresi više od jedne decenije nije bilo struje, ni grejanja.

Izložbe pod svećama

I posle gotovo četiri godine bivstvovanja u neuslovima i silnih problema, s kojima su se suočili, stigli su svetlo i struja. Od sutra će publika konačno moći da vidi galeriju u novom ruhu.

Grafički kolektiv Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Umesto pod svećama, isključivo pod dnevnom svetlošću, kako su organizovali izložbe, ili onih u onlajn sferi, počinje "normalan" izlagački život u Grafičkom kolektivu. Biće otvorena 59. Majska izložba "Otisak vremena" na kojoj će se predstaviti čak 124 umetnika.

- Konačno je pripremljen galerijski prostor. Ostalo je još da se sredi gornji prostor. Ali, srećni smo što možemo bar da otvorimo 59. po redu Majsku izložbu u pripremljenom galerijskom prostoru i da 22. put dodelimo nagradu za najbolju grafiku "Zlatni pečat". Priželjkivali smo to toliko dugo, i dočekali - kaže za Nova.rs Branimir Karanović, naš istaknuti likovni umetnik i član Upravnog odbora Grafičkog kolektiva.

Grafički kolektiv u septembru 2020. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Više od tri godine trebalo je, kako ukazuje, da se ogroman prostor dovede u red:

- Opremanje je išlo jako sporo, a poskupljenja materijala nam uopšte nisu išla na ruku. Dobili smo podršku od Ministarstva kulture, ali i to je trajalo jer se za projekte sporo dobija novac. Ali, najzad smo došli do nekog cilja: da Grafički kolektiv nastavi tradiciju dugu 73 godine - objašnjava naš sagovornik, čiji je otac, grafičar Boško Karanović sa nekoliko kolega učestvovao u osnivanju galerije Grafički kolektiv.

Restitucija bez milosti

Sa setom se seća nekadašnjeg prostora na kojem je Grafički kolektiv bio gotovo sedam decenija:

- Cela moja generacija je veoma sentimentalna prema tom prostoru, međutim restitucija nije imala milosti. Naravno, čitav period posle izbacivanja iz prostora na Obilićevom vencu nismo želeli da proćerdamo, već da iskoristimo, pa smo pravili virtuelne izložbe, preko društvenih mreža, stalno smo se trudili da održavamo neku temperaturu našeg postojanja. Dobili smo najpre samo jednu kancelariju na Kosančićevom vencu. Iščekivali smo novi prostor, izborili se da ga dobijemo, i u pitanju je mnogo veći, zahtevniji prostor, a samim tim su i cene održavanja mnogo veće. Međutim, mi baš i nismo profitabilna organizacija, tako da ne možemo da računamo na neku veliku podršku - ističe Karanović.

Branimir Karanović izlozba
Branimir Karanović. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kad danas prođe Obilićevim vencem, pokraj stare adrese Grafičkog kolektiva, gde su ugostiteljski lokali, teško mu je...

- Ali ne vredi plakati nad razbijenim tanjirom. Naravno da nerado gledam poslastičarnicu na tom mestu. Zato smo i odlučili da sledeće izložba u Grafičkom kolektivu bude sećanje na taj naš nekadašnji prostor… Ja sam vršnjak Grafičkog kolektiva i neminovno je da sam sentimentalan. Ali, ove nove generacije će se, nadam se, sroditi s novim prostorom koji je idealan i biće, kad sve bude završeno, jedna od najlepših galerija u gradu na izuzetno dobroj lokaciji. Samo još da dobijemo prostor za zaposlene, napravimo Kabinet grafike, i smestimo bogatu kolekciju Grafičkog kolektiva, koja već decenijama stoji u depou Likovne akademije, jer nismo imali to gde da čuvamo. A u pitanju su na hiljade otisaka iz cele istorije srpske grafike - kaže na kraju Branimir Karanović.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Komentari

Vaš komentar