"Mehanizmi samoodbrane" Nikole Radosavljevića, Foto: Grafički kolektiv - Galerija u pokretu/Promo

Ambijentalna postavka "Mehanizmi samoodbrane" Nikole Radosavljevića biće prva izložba u novom prostoru Grafičkog kolektiva u Dragoslava Jovanovića 11.

Grafički kolektiv je nakon što je bio prinuđen 2018. da se iseli iz prostora na Obilićevom vencu, gde je proveo 70 godina, pre osam meseci dobio nov „krov nad glavom“. Veliki prostor na dva nivoa sa preko 300 kvadrata zahteva kompletno renoviranje, uvođenje vode, struje, klimatizacije, ali to ne sprečava Grafički kolektiv da i ruiniran prostor iskoristi za umetničke intervencije i to u okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno“.

Novi prostor Grafičkog kolektiva, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Reč je o prvom segmentu pop-ap projekta koji se priređuje ad hok sa idejom da ovaj arhitektonski zapušten prostor dobije novo značenje kreativnom revitalizacijom, a priča o autentičnosti mesta i autentičnosti autorskog koncepta se susreću i deluju u dijaloškoj formi. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju u standardni izložbeni prostor Grafičkog kolektiva“, navedeno je u saopštenju.

Radovi, koje će publika moći da pogleda od danas pa do 19. septembra, u okviru izložbe „Mehanizmi samoodbrane“, deo su cilkusa grafičkih otisaka i instalacija „Počnite da paničite!“ kojim se problemazuju pitanja nasleđa, porodičnog i društvenog.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Kroz scenične metafore porodičnog doma reflektuju se socio-političke okolnosti odrastanja i mehanizama samoodbrane od društveno nametnutih kodeksa, ali i očekivanja. Ova postavka formirana je kao ambijentalni odgovor na zatečeno stanje novog prostora Grafičkog kolektiva, njegovih novih mogućnosti, ali i tendencije savremene srpske grafike pod pitanjem šta nam ovaj prostor sada znači“, iobjasnio je umetnik Nikola Radosavljević.

Nikola Radosavljević (Užice, 1991) osnovne i master studije završio je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Doktorirao je na studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 2020. godine na temu „Knjige umetnika i novomedijske grafičke prakse“. Dobitnik je 20 nagrada i priznanja. Član ULUS-a, ULUPUDUS-a, UVUU-a. Bavi se grafikom, crtežom, i knjigom umetnika.

Izložba se može pogledati do subote, svakog dana od 12 do 16 sati.

Umetnička direktorka Grafičkog kolektiva Ljiljana Ćinkul pozvala je umetnike da iskoriste njihov novi prostor, koji, smatra, i pre renoviranja pruža mogućnost za realizovanje različitih projekata  – performansa, instalacija, jednodnevnih izložbi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar