„Podrška Mileni, osumnjičeni za silovanje nije radio na FDU“

Kultura 18. jan. 202112:42 > 12:51
Podeli:
Milena Radulović Foto:Nova S

Fakultet dramskih umetnosti (FDU), "bezrezervno i odlučno", pruža podršku mladoj glumici i svojoj nekadašnjoj studentkinji Mileni Radulović, u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatan način, saopšteno je danas iz FDU.

„Neophodno je da razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve. Zato smo ponosni što je naša bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore“, navodi se u saopštenju.

FDU navodi da osumnjičeni za seksualno zlostavljanje maloletnih polaznica škole glume koju je vodio Miroslav Aleksić „nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti“, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada sa studentima i studentkinjama FDU.

„Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti. Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu“, navodi se u saopštenju.

FDU navodi da, tokom više od 70 godina rada tog fakteta nije bilo prijava studenata za bilo kakvo „odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda“, što bi, kako navode domah bilo sankcionisano.

„Od nadležnih službi očekujemo efikasnu reakciju koja će sprečiti da se slične radnje ponove na nekim novim žrtvama, kao što očekujemo da počinioci budu adekvatno procesuirani i kažnjeni“, navodi se u saopštenju.

Studentski parlament: Podrška Mileni

Studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti je takođe podržao Milenu Radulović, navodeći da podržava i saoseća sa svim devojkama koje su pretrpele seksualno nasilje i seksualno uznemiravanje i „beskompromisno stoji uz njih u njihovoj hrabroj borbi za pravdu“.

„Smatramo da je čin silovanja i svakog drugog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja potpuno neprihvatljiv u svakom smislu. Kada je reč o institucijama kao što je ova, najbitnije je da u nju imamo poverenje. Očekujemo i zahtevamo da ovakav zločin – psihičko i seksualno zlostavljanje, silovanje i zloupotreba položaja budu najoštrije kažnjeni“, navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta.

Studentski parlament FDU je pozvao sve devojke koje su proživele ovakvo iskustvo da se obrate Studentskom parlamentu jer „svi članovi studentskog parlamenta žele da pomognu i pruže podršku, uz garanciju apsolutne diskretnosti“.

„Znamo koliko je teško izaći u javnost i svedočiti o ovakvom nasilju kada su u pitanju ugledne ličnosti koje su nam pritom bile i važne mentorske figure u koje smo mi, naši roditelji i okolina imali poverenje. Zato se divimo snazi, hrabrosti i odlučnosti Milene Radulović i svih drugih devojaka i žena koje su istupile u ovoj borbi i zahvaljujemo im se što su to učinile za bezbednost sve druge dece. Ova borba je veća od svih nas, predstavlja vid pravde i daje primer svima“, navodi Studentski parlament FDU.

Pomoć žrtvama
SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10h do 20h. Pozivi su besplatni.

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.

Komentari

Vaš komentar