Foto: N1

Već sa prvim sumnjama da su neke od studentkinja žrtve seksualnog uznemiravanja na fakultetu, dekanka Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu lično je pozvala sve koji su imali takva iskustva da to prijave, garantujući im sigurnost i diskreciju. Njen gest je ujedno i lekcija beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti šta su mogli da urade nakon hrabre ispovesti mlade glumice Milene Radulović.

Ispovest glumice Milene Radulović u kojoj je optužila reditelja i pedagoga Miroslava Miku Aleksića da ju je seksualno zlostavljao dok je još kao maloletna odlazila u njegovu školu glume podigla je buru u celom regionu. Mladoj glumici sa svih strana stiže podrška, a njen hrabri čin ohrabrio je žrtve seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja širom regiona da i one podignu glas, bilo da prijave napadača, bilo da anonimno ispričaju kroz kakvu su dramu prošle.

Sa beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti, gde je Milena Radulović diplomirala, pre dva dana su „bezrezervno i odlučno podržali“ mladu glumicu posle njene ispovesti, i to je za svaku pohvalu, ali su u istom saopštenju istakli i da Miroslav Mika Aleksić, osumnjičen za silovanja svojih učenica, među kojima su neke od njih bile maloletne, „nikada nije radio na FDU“ i nije uključen na bilo koji način u rad sa studentima i studentkinjama, kao i da na tom fakultetu nije bilo drugih prijava.

Miroslav Mika Aleksić Foto: Dejan Živančević

„Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti. Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu“, navodi se, između ostalog, u saopštenju sa FDU.

I to nije sporno. Ali obrve podiže i rečenica iz istog saopštenja u kojoj se navodi i da tokom više od 70 godina rada tog fakulteta nije bilo prijava studenata za bilo kakvo „odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda“, što bi, kako navode, odmah bilo sankcionisano. To što nije bilo prijava ne znači da nije bilo ni povoda za prijave. Drugim rečima, teško je poverovati da za više od 70 godina primera seksualnog uznemiravanja nije bilo na tom fakultetu, kao i u nekim drugim ustanovama. U grupi „Nisam tražila“, osnovanoj na Fejsbuku nakon ispovesti Milene Radulović, povezale su se umetnice iz celog regiona i danima unazad nižu se svedočenja o seksualnim uznemiravanjima na umetničkim akademijama i drugim fakultetima, ustanovama kulture, iz neposrednog okruženja žrtava…

Dekanka Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin, potaknuta sumnjama da takvih primera ima, ili ih je bilo, i u ustanovi na čijem je čelu nije sela da napiše saopštenje, nego je okupila profesore, osnovali su radnu grupu, u nju je uključila i akademce iz Studentskog parlamenta, kontaktirala sa Kancelarijom pravobraniteljke i potom poslala pismo, u kom ne manjka ni takta ni empatije, svim studentima i studentkinjama sa ADU, pozivajući ih da takve primere prijave njoj ili njenim kolegama, ostavljajući i svoj i njihove brojeve telefona i mejl adrese.

Franka Perković Gamulin Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

„Snažno su me pogodila svjedočanstva objavljena na stranici ‘Nisam tražila’ i komentari naših studentica i studenata koji su uslijedili na Fejsbuku. Moja je odgovornost, odgovornost svih nas na Akademiji da reagiramo konkretno i žurno”, poručila je dekanka Franka Perković Gamulin.

Nešto slično uradili su iz sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

„Potaknuti postovima na Fejsbuk stranici ‘Nisam tražila’, mi, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivamo i ohrabrujemo sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU. Reagujući instantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentkinje i studente i zaposlene da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja. U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavićemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada“, navodi se u saopštenju i dodaje da svi takvi primeri mogu da se prijave u pravnoj službi ASU mejlom.

Informacije da su beogradski Fakultet dramskih umetnosti ili Akademija umetnosti isto to uradili za sada nema.

Pomoć žrtvama

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10h do 20h. Pozivi su besplatni.

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare