Stefan Arsenijević Foto:promo LIFFE

Dodelom nagrada u Narodnom pozorištu u Leskovcu zatvoreno je 14. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije.

14. LIFFE je zatvorio reditelj Stefan Arsenijević, koji je u Leskovac stigao nakon trijumfa u Karlovim Varima sa filmom “Strahinja Banović“ .

„Dolazim na LIFFE od samog početka i veliko mi je zadovoljstvo da gledam ako iz godine u godinu raste, sa koliko entuzijazma i ljubavi Darko Bajić, Dragan Jović i Leskovački kulturni centra grade LIFFE, koji je postao značajno mesto susretanja publike sa rediteljima iz regiona, od studenata do etabliranih kolega. Posebno je velika stvar što je Festival održan i ove godine uprkos pandemiji i to nam je pokazalo kolliko nam je nedostajalo kolektivno isksutvo gledanja filma. Proglašavam 14.LIFFE zatvorenim i vidimo se sedeće godine u Leskovcu“, rekao je Arsenijević.

Prethodno, nakon projekcije filma “Nečista krv“ Milutina Petrovića, kojoj je prisustvovao i glumac Tim Sejfi, uručene su nagrade najboljima na 14.LIFFE-u. Dobitnik Gran prija “Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju za film “Oaza“ Ivan Ikić je prilikom uručenja priznanja rekao da se posebno zahvaljuje Darku Bajiću koji je kao profesor trpeo njegove studentske filmove.
„Ovo je moj drugi Gran pri “Živojin Žika Pavlović “ i neobična mi je čast zbog toga. Hvala svima koji su gledali film i onima koji će to tek učiniti i hvala leskovačkoj publici koja je dolazila na Festival.“

Foto:promo LIFFE

Ivan Ikić je na ovom Festivalu nagrađen i 2015.godine za režiju filma „ Varvari“. Dobitnici druge i treće nagrade za najbolju režiju 14.LIFFE-a, Danilo Šerbedžija reditelj filma “Tereza 37“ i Antoneta Almat Kusijanović  rediteljka filma „ Murina “, zahvalili su se putem video linka, kao i Srđan Dragojević dobitnik specijalnog priznanja žirija.

Publiku i organizatore su u video poruci pozdravili i Dalibor Matanić pobednik u kategoriji “Divlji film“ za režiju filma “Zora “, kao i najbolja glumica Festivala Lana Barić, koja je nagrađena za ulogu u filmu „Tereza 37“ i njen kolega Sandi Pavlin, dobitnik priznanja “LIFFE“ za najboljeg glumca, za ulogu u filmu “San Remo“.

Gran pri „Radomir Bajo Šaranović“ za najboljeg mladog reditelja u selekciji Studentski film uručen je Isidori Ratković sa Akademije u Sarajevu za film “Zašto ne zaplešete?“, druga nagrada za najboljeg mladog reditelja otišla je u ruke Matiji Lukaču sa FDU-a za režiju filma “Polica 21“, a treća nagrada dodeljena je Nikoli Vučiniću sa Akademije na Cetinju, reditelju filma “Velika dostignuća“.

Sinoć je posthumno uručena nagrada “Živojin Žika Pavlović“ za doprinos afirmaciji regionalne filmske umetnosti u svetu Goranu Paskaljeviću, prošlogodišnjem dobitniku ovog priznanja, koji je na dan dodele 25.septembra  2020.godine preminuo.

Bonus video: Ana Ćurčin, nagrada Milan Mladenovic

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar