Igor Stanković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Iako već neko vreme rade, bioskopi i dalje jedva preživljavaju, a od kolektivne državne pomoći prošle godine, uprkos obećanjima, ništa se nije pomaklo, kaže za Nova.rs Igor Stanković, direktor "Megakom filma" i Kombank dvorane.

Bioskopi zbog pandemije koronavirusa i zaključavanja gotovo šest meseci prošle godine nisu radili.

Slično je bilo i s početka 2021. godine kada su bili prinuđeni da zatvore vrata ili da rade skraćeno, sa jednom ili dve projekcije dnevno.

I dok su podneli ogroman teret zbog pandemije koronavirusa, država je, prema rečima Igora Stankovića, direktora „Megakom filma“ i Kombank dvorane, malo toga uradila da pomogne bioskopima i distributerima.

– Od kolektivne državne pomoći bioskopima prošle godine ništa se, uprkos obećanjima, nije odmaklo. Takođe, niko od zvaničnih institucija nije odgovorio na naše apele za finansijsku pomoć i naglašava sagovornik Nova.rs i dodaje:

 

I danas su mnogi bioskopi zatvoreni, jer nikada posle prvog zatvaranja nisu ni otvorili svoja vrata. Mnogi i dalje rade sa smanjenim kapacitetima, a većina funkcioniše na granici izdržljivosti. Zbog nedostatka finansijske podrške neki od nas su bili prinuđeni da otpuštaju, a došlo je i do prirodnog smanjenja ljudstva, jer zaposleni više nisu mogli, zbog loših uslova, zatvaranja, otvaranja i skraćivanja radnog vremena, da čekaju bolje dane i promenili su poslove. Situacija je i dalje jako, jako loša – ističe Igor Stanković.

Podsetimo, bioskopima kao „velikim žrtvama pandemije“ u više navrata obećavana je novčana pomoć. Još u martu na sastanku u Vladi Srbije premijerka Ana Brnabić i Maja Gojković, ministarka kulture obećale su podršku vlasnicima bioskopa i prikazivačima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar