Foto: Promo/Grad Teatar

Dramski program 36. Festivala "Grad teatar" završen je izvođenjem predstave "Tartif - komično u klasičnom", autorskog projekta reditelja Igora Vuka Torbice, u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, saopštili su organizatori.

Publika u Mediteranskom sportskom centru u Budvi nagradila je glumački ansambl stajaćim ovacijama i dugotrajnim aplauzom.

Igor Vuk Torbica, Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

– Nije jednostavno igrati kad znamo da nema Igora. S druge strane, da bismo sebi olakšali i racionalizovali, mi smo rekli da ćemo da čuvamo ovu predstavu, jer ćemo tako čuvati uspomenu na Igora Vuka Torbicu. On je bio izuzetno inteligentan i duhovit, tako mlad je bio kompletan umetnik, zreo u rediteljskim postupcima i indikacijama koje je davao glumcima. To se rađa jednom u mnogo godina. Dok je radio na predstavi, išao je do kraja, bez kompromisa – rekao je Saša Torlaković, koji tumači lik Tartifa.

Predstava je nastala po motivima Molijerove drame „Tartif“, a tekst o društvenom licemerju i lažima smešten je unutar jedne kompleksne porodične priče. Šta je ovoj porodici donelo slepo verovanje vođi koji se koristi demagogijom kako bi ih ucenio da ne čine ništa već da (p)ostanu poslušni građani, koliko je čovek lako promenljivog mišljenja, te kako je originalna Molijerova drama aktuelna i danas, sažeto je u dvočasovnu igru sjajnih glumaca koji su u originalni tekst uneli svoje iskustvo i tako, zajedno s rediteljem, izgradili skroz novog Tartifa, navodi se u saopštenju.

Foto: Promo/Grad Teatar

– Naš „Tartif“ ima svoj život i mislim da ćemo ga igrati dugo jer nije rađen po nekoj dnevnopolitičkoj matrici već je Molijer kao pisac ispoštovan, nije izneveren – dodao je Torlaković.

Glumica Hana Selimović je istakla da je prezadovoljna reakcijom publike.

– Mi svi volimo ovaj festival kao i Igor koji se na njemu uvek dobro osećao i bivao dočekan kako treba. Susret sa budvanskom publikom nam je u tom smislu bio vrlo važan. Moram da odam aposlutnu počast ženama koje vode ovaj festival i čine mogućim da se ova i mnoge druge predstave ovde vide i da se mi susrećemo sa ovom divnom publikom – kazala je Selimović.

Foto: Promo/Grad Teatar

U predstavi pored Torlakovića i Selimović, igraju i Dušan Vukašinović, Ninoslav Đorđević, Danica Nikolić, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Nemanja Bakić, Milorad Kapor i Dragana Šuša.

Autorski tim predstave, pored reditelja Igora Vuka Torbice, čine Andreja Rondović, scenograf, Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimograf, i Vladimir Pejković, kompozitor.

„Tartif – komično u klasičnom“ nagrađen je na „Pozorišnom proleću“ u Šapcu, Festivalu profesionalnih pozorišta vojvodine u Vršcu, Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci, na „Bucinim danima“ u Aleksandrovcu, na festivalima u Mladenovcu, „Bez prevoda“ u Užicu.

Za rad na ovoj predstavi Udruženja dramskih umetnika Srbije posthumno je dodelilo Igoru Vuku Torbici Nagradu „Bojan Stupica“ za najbolju režiju.

Bonus video: Vanja Nenadić – Ostvarila mi se želja da igram sa Vesnom Trivalić i Brankom Katić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare