Beogradska filharmonija/Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija. poznata po tome što je i godnu dana unapred imala rasprodat program, trenutno je jedina ustanova kulture koja ne najavljuje nikakve aktivnosti nakon što je Krizni stab dao zeleno svetlo za održavanje kulturnih događaja.

Milojko Božović, Marija Jakovljević

Na naše pitanje šta se dešava, da li imaju nešto u planu iz Filharmonije nam je nezvanično rečeno da će nas na obavestiti kada za to dođe vreme. Nezvanično smo saznali i da se šef dirigent Gabrijel Felc “ne očekuje pre polovine septembra”.

Za to vreme, u komšiluku na Kolarcu, ovih dana se održavaju probe Simfonijskog orkestra RTS-a koji se priprema za koncert 28. avgusta na Tašmajdanu.

“Cilj je koncert na otvorenom sa revijalnim nastupom manjih ansambala i solista za 500 posetilaca. Ni u jednom trenutku ceo orkestar ne svira zajedno”, stoji u najavi ovog događaja na internet portalu RTS.

Beogradska filharmonja poslednji nastup imala je 6. marta u Kolarčevoj narodnoj zadužbini, nekoliko dana posle toga otkazani su svi martovski koncerti zbog zabrane nastupa u zatvorenim prostorima usled opasnosti od širenja koronavirusa, a ubrzo je uvedeno vanredno stanje.

Ivan Tasovac, direktor Beogradske fillharmonije, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Filharmoničari su se poput većine umetnika preselil na internet emitujući narednih meseci različite sadržaje putem svog Jutjub kanala,

„Ostani kod kuće – slušaj muziku!“, poručili su 18. marta iz Beogradske filharmonije, najavljujući početak onlajn programa.

“Svi jedva čekamo da se vidimo ponovo, ali sada je najvažnije biti odgovoran prema sebi i drugima. Filharmonija će u narednom periodu na ovaj način poklanjati svoje sadržaje i poručujemo svojoj dragoj publici – ostani kod kuće i slušaj muziku!“, izjavio je tada direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.

Pročitajte još:

Ponedeljkom su nastupali “Filharmoničari u izolaciji”, koji su delili svoja iskustva i savete kako najbolje provesti vreme tokom epidemije, utorkom su se obraćali gosti orkestra, čuveni dirigenti i muzičari čiji su nastupi bili planirani, a sprečeni su da dođu. Sreda je bila rezervisana za slušanje koncerata Beogradske filharmonije iz arhive, četvrtak je bio dan za prisećanje na “najdraže momente iz prošlosti”. Petkom su prikazivaniti omiljeni nastupi orkestra, a danima vikenda bilo je “putovanje” kroz interesantne materijale drugih muzičkih kuća.

Na Jutjubu je 10. aprila je premijerno prikazan i dokumentarni film „Više od klasike“ autorke Dore Jung o Beogradskoj filharmoniji.

Beogradska filharmonija je 13. juna obeležila 97 godina od osnivanja  emitovanjem kratkog dokumentarnog filma sa američke turneje iz 2014. godine, nakon čega je prekinula svoje programe na internetu.

„Diznijeva fantazija uživo“, koncert filharmonije na otvorenom, koji je tri puta odložen prošle godine zbog vremenskih uslova, nije održan ni ovog leta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare