Dešava se Nušićijada, Kulturni centar Grad, KC Grad, najva, pozivnica
Foto: KC Grad/Promo

Izložba "Dešava se Nušić i Jada", koja će biti otvorena danas u 18 časova u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad, kroz paralelne prikaze ivanjičkog festivala Nušićijada i drugih slučajeva progona, otimanja i razrešenja, skreće pažnju javnosti na probleme čitavog društva, uz svedočanstva brojnih umetnika i aktivista.

Zoran Kesić, Petar Božović, Minja Bogavac, Petar Arbutina, Marko Šelić Marčelo, Dragoljub Draža Petrović, Željko Bodrožić, Maša Mileusnić i Branislav Guta Grubački, organizatori
prognane, a slobodne Nušićijade konstatuju da se slučajevi progona sumnjivih lica, traženja istine u egzilu, razrešenja bez objašnjenja, i mnogi drugi, dešavali, dešavaju se, i dešavaće se ukoliko građani ne uzmu život u svoje ruke, ali i pruže podršku jedni drugima.

KudeS takođe konstatuje da nam se, iz dana u dan, dešava Nušić, odnosno da živimo njegove komade u formatu nad kojim se, ipak, nije lako smejati. Nakon što se prošle godine bavio pitanjem autocenzure, KudeS ove godine, kako saopštava, po prvi put izlazeći van okvira svog festivala, kroz izložbu, kao i video kampanju koja je prethodila njenom otvaranju, čitavom društvu i svakom pojedincu postavlja pitanje: Šta ako ste vi sledeći?

Ona predstavlja slučajeve nepodobnih lica razrešenih bez objašnjenja, koja se dovijaju za slobodu i istinu u egzilu. Ona priča priče o smeni ljudi, progonu smeha, sumnjivim licima i glasnim zvonima – priče o potrazi za pravom i pravdom, o dobrom društvu u lošem društvu, i slobodi na ćoše, navode organizatori.

Kroz nju će biti predstavljeni slučajevi koje podsećaju na Nušićeve komade, ali koji su se desili i dešavaju se. Izložba je besplatna i biće otvorena svakodnevno od 21. do 23. decembra.

Bonus video: Marčelo – JBG nastup u emisiji 24 minuta sa Zoranom Kesićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar