Marta Popivoda oto: Printscreen/YouTube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Dugometražni dokumentarni film "Pejzaži otpora" srpske rediteljke Marte Popivode odabran je za glavni takmičarski program 50. jubilarnog Internacionalnog filmskog festivala u Roterdamu (IFFR), koji će se održati uživo i onlajn od 1. do 7. februara 2021. godine, saopštili su producenti ostvarenja.

Film Popivode uvršćen je u glavni takmičarski program holandskog festivala pod nazivom „Tiger Competition“, koji otkriva i podržava originalne autore u usponu i čiji radovi pomeraju granice filma. Ta selekcija nas ovogodišnjem izdanju obuhvata 16 filmova iz celog sveta.

Ostvarenje „Pejzaži otpora“ beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila među vođama pokreta otpora u Aušvicu. Protagonisti filma su Sofija Sonja Vujanović (Stanišić), Ivo Vujanović i Ivanka Maksović.

Režiju filma potpisuje Marta Popivoda, koja je pisala i scenario zajedno sa Anom Vujanović, a u autorskoj ekipi su još direktor fotografije Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović i drugi. Producenti su sama rediteljka i Dragana Jovović ispred producentske kuće „Teorija na Delu“ (Theory at Work) iz Srbije, kao i Jasmina Sijerčić ispred „Bocalupo Films“ iz Francuske.

Popivoda je filmska rediteljka i video umetnica, koja svoju karijeru gradi na relaciji Beograd-Berlin. Kinematografski rad umetnice istražuje tenzije između sećanja i istorije, kolektivnih i individualnih tela, sa posebnim fokusom na antifašističke i feminističke potencijale jugoslovenskog socijalističkog projekta.

Autorkin prvi dugometražni dokumentarac „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“ imao je premijeru na 63. Berlinalu, a onda je prikazan na mnogim međunarodnim i domaćim festivalima.

Rediteljkin rad je takođe predstavljen i u galerijama i muzejima – „Tate Modern“ u Londonu, „MoMA“ u Njujorku, „M HKA“ u Antverpenu, Muzej moderne umetnosti u Ljubljani, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, a dobitnica je prestižne nagrade za vizuelnu umetnost „Berlin Art Prize“ berlinske Akademije umetnosti, kao i nagrade za mlade umetnike „Edith-Ruš-Haus Award for Emerging Media Artist“.

Film „Pejzaži otpora“ je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcije Ženski fond, Medienboard-a Berlin-Brandenburg, ARTE France – La Lucarne i CNC – Centre National de la Cinématographie et de l“Image Animée.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar