Vladan Vukosavljević Foto: TANJUG/ TANJA VALIČ

Rad konkursnih komisija Ministarstva kulture i informisanja biće nastavljen nakon završetka vanrednog stanja i kada bude uspostavljena potpuna normalizacija životnog i poslovnog procesa u zemlji, saopštilo je danas Ministarstvo.

U oblasti kulture, Ministarstvo je raspisalo konkurse u sledećim oblastima: savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, zaštita kulturnog nasleđa, međunarodna saradnja i digitalizacija.

Razmatranje pristiglih prijava na većini konkursa bilo je, kako navode, u završnoj fazi, ali je zbog nastalih okolnosti uzrokovanim epidemijom, rad komisija je morao biti prekinut.

Čim se za to budu stekli uslovi, komisije će nastaviti rad i sačiniti predloge projekata za koje smatraju da ih treba podržati, ankon čega će Ministarstvo objaviti rezultate konkursa, stoji u saopštenju.

Ranije je objavljeno da je rok za prijave na četiri konkursa u oblasti međunarodne saradnje produžen do 15. maja.

Pored toga, Ministarstvo je donelo odluku da se, usled vanrednog stanja i u skladu sa odlukom Narodne biblioteke Srbije, obustavi izdavanje potvrda izdavačima o predaji obaveznog primerka, a rok za predaju konkursne dokumentacije na Konkurs za otkup publikacija za biblioteke za 2020. godinu pomeri, sa 6. aprila, na 15. maj.

U pisanoj izjavi za portal Nova.rs, iz Ministarstva kažu da je u oblasti međunarodne saradnja sa nevladinim sektorom, kulturna razmena teško pogođena širenjem virusa u Srbiji i u svetu i da većina projekata iz ove oblasti nije realizovana od januara ove godine kada su počela prva otkazivanja festivala i drugih međunarodnih aktivnosti širom sveta.

I na tom polju Ministarstvo je pomerilo rok na 15. maj za podnošenje konkursnih prijava na četiri konkursa te naglašavaju da će u periodu koji sledi, u direktnoj komunikaciji sa korisnicima, pokušati da finansijski pomognu međunarodnim projektima koji su aplicirali kako na Konkursu za mobilnost umetnika i profesionalaca u kulturi, tako i korisnicima Konkursa za sufinansiranje međunarodnih programa/projekata koji se realizuju u Srbiji u 2020.

Predstoje i konsultacije sa korisnicima Konkursa za predlaganje programa/projekata u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a konkretne mere biće poznate nakon analize svih pristiglih prijava i raspoloživog budžeta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram