Foto: Ivo Martinović/Promo

Iako je koronavirus okovao planetu, muzička izdavačka kuća "Orenda Rekords" (Orenda Records) iz Los Anđelesa objavila je pre nekoliko dana autorski prvenac poznatog srpskog džez bubnjara Peđe Milutinovića pod nazivom "Veritas Vincit" (lat. Istina pobeđuje).

Autor: Suzana Sudar

– Ova vest me je zatekla, jer je u muzičkoj industriji sada sve stalo – kaže Peđa Milutinović (30) za Nova.rs i dodaje da je sada vreme mirovanja kada svi sedimo u kućama i čekamo da vidimo šta i kako dalje.

– Ali makar mi je drago što će ljudi u nedostatku drugih aktivnosti imati dovoljno vremena da na miru preslušaju album i da mi šalju utiske – dodao je on.

Peđa je rođen u Kragujevcu, a od 18. godine živi u Beogradu gde je ubrzo postao nezamenljiv na džez sceni.

Osnivač je i saradnik mnogih bendova (Schime, Qzama Quartet, David Binney Avenija i Kablovi).

Ugledajući se na oca, bubnjevi su mu postali omiljeni čak i pre nego što je postao dovoljno visok da dohvati bas pedalu.

Oduvek mu je bila želja da spaja talentovane pojedince bez obzira na to odakle su i gde se nalaze, što je uspeo ovim albumom, na kojem su učešće uzeli vrhunski domaći i svetski muzičari.

– Kada sam 2014. godine upoznao čuvenog američkog saksofonistu Dejvida Binija (Davida Binney), sa kojim sam se veoma brzo sprijateljio usled sličnih muzičkih senzibiliteta, on mi je savetovao da ukoliko želim da se probijem na međunarodnoj sceni treba da napravim sopstveni proizvod, odnosno, da osmislim svoj koncept sviranja ili originalne kompozicije. I tako sam krenuo da radim na svom autorskom albumu – priča Milutinović koga su inspirisali i savremeniji bubnjari koji se veoma uspešno bave komponovanjem kao što su Džef „Tein“ Vots (Jeff “Tain“ Watts), Luis Kole (Louis Cole), Net Vud (Nate Wood), Anderson Pak…

Album „Veritas Vincit“, Foto: Promo

– Pošto je za komponovanje potrebno poznavanje melodije i harmonije, što bubnjarima nije baš blisko, počeo sam sa pevanjem bas linija i melodija koje čujem u glavi, da bih ih potom transkribovao na klavijaturi i snimao na kompjuter. U početku je to bio veliki izazov, ali sam vremenom savladao proces komponovanja – rekao je Milutinović.

Objašnjava da ovo nije tipično bubnjarski album koji bi isticao virtuoznost samog bubnjara, već je stavljen u službu muzike, gde je podjednaki značaj dat svim učesnicima.

To potvrđuju i iz „Orenda Rekords“: „U današnjem svetu koji u prvi plan stavlja takmičenje i sukobe između ljudi, ‘Veritas Vincit’ nas poziva da zamislimo i istražimo Milutinovićevu alternativu – stvarnost satkanu od saradnje, koja bez napora i sa lepim osećajem za tempo i ritam šalje poruku da je društvena harmonija moguća i u današnjem globalizovanom svetu“.

– Ovo je veoma dobrodošla poruka, jer ovaj album izlazi u vreme pandemije koja ne poznaje granice i koja nam nameće socijalno distanciranje, te u istorijskom trenutku kada ponovo otkrivamo vrednost toga da budemo deo zajednice i da imamo dugogodišnje i bliske veze sa prijateljima i kolegama – naveli su u izdavačkoj kući.

Nakon dve godine stvaranja, dok je čekao da album bude objavljen, Peđa je snimio spot za numeru „Sve je u redu“ i tako spreman dočekao njegovo promovisanje.

– Delimično smo ga snimili dok smo bili na moru u Puli, pa smo ga dovršili zimus na “25. maju” u Beogradu. Čim se okonča sve ovo što nas je zadesilo sa koronavirusom, sledi promocija albuma pred publikom i najverovatnije još jedan video spot – zaključuje Milutinović koji svojom muzikom publici poručuje da ne treba da se plaši svoje istine, jer ona pobeđuje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram