Glastonberi festival Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Jedan od najznačajnijih muzičkih festivala na svetu Glastonberi počinje večeras na farmi u Somersetu i trajaće do nedelje.

Povratak omiljenog Glastonberija posle čak tri godine, zbog iznuđene pandemijske pauze, na Pilton uveličaće više od 3.000 izvođača, koji će svirati na nekoliko festivalskih bina.

Konačno će Glastonberi na dostojan način, kako su najavili organizatori, proslaviti jubilej – pet decenija od osnivanja. Naime, organizatori su još 2020. planirali da na „sva zvona“ obeleže 50-godišnjicu festivala, ali ih je koronavirus sprečio u tome. Isti scenario ponovio se i prošle godine kada je trebalo da se održi „odložena“ proslava jubileja.

Pol Makartni Foto:EPA/FELIPE TRUEBA

I kuriozitet Glastonberija, za koji su karte odavno razgrabljene, jeste što će prvi put u istoriji na istoj sceni imati najmlađeg i najstarijeg ikad izvođača. Američka pop zvezda Bili Ajliš najmlađa je zvezda u pet decenija dugoj istoriji Glastonberija, a dvadesetogodišnja pevačica će ujedno biti i prva ženska zvezda festivala još od 2016. godine, čiji je nastup planiran za petak na najvećoj bini nazvanoj Piramida.

Na istoj sceni dan kasnije pojaviće se najstariji izvođač u festivalskoj istoriji. U pitanju je legenda Pol Makartni, koji je pre neki dan proslavio 80. rođendan. I posle „intimne rođendanske žurke“ imaće u subotu još jednu, ovoga puta s dvestotinak hiljada ljudi, koliko se očekuje na njegovoj svirci!

Pored nekadašnjeg člana Bitlsa povratak Glastonberija na svoje tradicionalne stecište – farmu u Somersetu obeležiće i nastupi Kendrika Lamara, Noela Galagera, Sema Fendera, Olivije Rodrigo, sastava Pet šop bojs, Haim, Prajml skrim, Foals, Skunk Anansie, Elbou, Wolf Alice, Libertinsa, Arla Parksa… Na festivalu će prvi put nastupiti Fibi Bridžers, sastav TLC, džez legenda Herbi Henkok, pevačka diva Dajana Ros…

Međutim, uoči početka festivala organizatore je zadesila prava glavobolja. Naime, juče je u Velikoj Britaniji održan jednodnevni štrajk železničkih radnika, zbog čega posetioci, koji su želeli da stignu u Somerset ranije, nisu mogli da otputuju iz Londona, s obzirom da je polovina vozova ostala u stanicama…

Glastonberi festival Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Publika Glastonberija bila je povrgnuta svojevrsnom „testu izdržljivosti“. Na hiljade posetilaca, koji su odavno kupili karte za festival, kampovali su juče, umesto u Somersetu po londonskim stanicama, „uvaljivali“ se na sofe kod poznanika i prijatelja, jer zbog štrajka nisu mogli da mrdnu iz engleske prestonice.

– Glastonberi je moje omiljeno mesto na planeti, a štrajk je najavljen tek nedavno, kada su svi znali da kreće festival. Sve ono što se juče dešavalo samo je unervozilo sve i unelo bespotreban stres – ispričala je za BBC 33-godišnja Sara koja je prošla svašta da bi od Njukasla, preko Londona, konačno stigla na farmu na kojoj Majkl Ivis već pet decenija održava Glastonberi.

Glastonberi festival Foto: Simon Chapman/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

– Ali, prošla bih i pakao i buru samo da bih stigla ovde…

I već su, uprkos totalnom kolapsu, na hiljade i hiljade ljudi stigli u Somerset, na vreme kada je Ivis otvorio festivalske kapije.

Za sve one koji nemaju komplet karata za festival i još nisu stigli na željeno odredište, već sutra očekuje novi test, jer je zakazan novi štrajk železničkih i pomorskih radnika, dok je poslednji kolaps u nizu najavljen za subotu, oduvek udarno festivalsko veče, kada će na scenu izaći Pol Makartni.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar