Maja Gojković i Srđan Dragojević Foto: FoNet/Božana Pavlica, Ivan Dinić/Nova S

Ministarstvo kulture neće reagovati na žalbu trojice reditelja, čije je filmove Upravni odbor Filmskog centra odlučio da ne pomogne finansijski, pravdajući se da žalbu nije potpisao direktor FCS, nezvanično saznaje Nova.rs. Srđan Dragojević kaže za naš portal da je u pitanju pravni nonsens.

Kao osnov za izostanak reakcije u Ministarstvu kulture, opravdanje je, navodno, da nije poštovana procedura prilikom podnošenja žalbe. Tačnije da je nije potpisao direktor FCS koji je trenutno u Americi.

Reditelj Srđan Dragojević koji je zajedno sa svojim kolegama Goran Markovićem i Želimirom Žilnikom podneo žalbu, kaže za Nova.rs da ako je to tačno da je u pitanju pravni nonsens.

– Tu nema nikakve logike. Zašto bi bio potreban njegov potpis? U slučaju da Ministarstvo kulture ne reaguje na žalbu, mi ćemo se žaliti Upravnom sudu – kaže naš poznati reditelj.

Kada je Upravni odbor Filmskog centra Srbije 25. novembra doneo odluku da odbije predlog svoje Konkursne komisije da se u okviru Pozivnog konkursa za eminentne reditelje finansijski podrže ostvarenja „Škartovi“ Srđana Dragojevića, „Doktor D“ Gorana Markovića i „Sloboda i barbarizam“ Želimira Žilnika „oštećenima“ je ostavljena mogućnost „pravnog sredstva“.

„Protiv ove odluke može se podneti žalba Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, a preko Centra u roku od 15 dana“, navodi se u odluci UO FCS. I shodno ovom „pravnom leku“, ali i proceduri reditelji i scenaristi Srđan Dragojević, Želimir Žilnik i Goran Marković podneli su žalbu nadležnom ministarstvu.

Bonus video: Podcast Nevermajnd i Miroljub Stojanović – Filmski centar Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar