"Tenet" Kristofera Nolana, Foto:Promo/IMDb

Holivudski studio "Vorner Bros" (Warner Bros) saopštio je da će dugo očekivani naučnofantastični triler "Tenet" Kristofera Nolana biti pušten u distribuciju 26. avgusta u odreženom broju zemalja Evrope i Azije, među kojima je i Srbija, dok će publika u Sjedninjenim Američkim Državama, prema sadašnjim planovima, blokbaster od kog se očekuje da vrati gledaoce u bioskope i spase distributere bankrota, gledati tek od 3. septembra.

Iz holivudskog studija saopšteno je da „Tenet“ neće imati tradicionalnu bioskopsku premijeru, s obzirom na to da je Severna Amerika kao najveće filmsko tržište i dalje zatvorena, ali su se ipak odlučili za distribuciju u drugim zemljama „koje otvaraju bioskope i kojima su preko potrebni novi holivudski naslovi da bi privukli publiku“.

Neobična strategija američkog studija, prouzrokovana situacijom sa pandemijom, podrazumeva da će film pre Amerike biti prikazan u 70 zemalja, uključujući i Australiju, Kanadu, Veliku Britaniju, Italiju, Francusku, Japan, Koreju i Rusiju. Film najpre, prema pisanju „Varajetija“, stiže u Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Dansku, Egipat, Estoniju, Finsku, Francusku, Holandiju, Mađarsku, Island, Indoneziju, Italiju, Koreju, Letoniju, Litvaniju, Portugal, Srbiju, Slovačku, Švedsku, Švajcarsku, Tursku, Ukrajinu i Veliku Britaniju.

Odlična prodaja ulaznica za film „Train to Busan“ (Voz za Busan), koji je od 15. jula samo u Koreji zaradio 21 milion dolara, pružila je dozu sigurnosti studijima da su ljudi spremni da izađu iz svojih kuća i gledaju filmove u bioskopima.

Ipak, situacija je još rizična za Nolanov film, čiji je budžet 200 miliona dolara. „Vorner Bros“ čeka i trenutak kada će film moći u kineske bioskope, s obzirom da je reč od drugom po veličini svetskom tržištu.

Kada je počelo otvaranje bioskopa u Kini, prikazivači su isključivo birali filmove kraće od dva sata zbog primene mera dezinfekcije („Tenet“ traje dva i po sata), ali u poslednje vreme rezervisali su filmove „Hari Poter i kamen mudrosti“, „Početak“ i druge starije naslove koji traju i duže, što upućuje na ublažavanje mera.

Od „Taneta“ prikazivači u celom svetu su očekivali da ponovo privuče publiku u bioskope, koji su zatvoreni u martu, ali novi nalet korone i mere koje se primenjuju, dodatno su zakomplikovali situaciju. U Srbiji su bioskopi još zatvoreni, a početkom jula domaći distributeri i prikazivači naveli su da će otvaranje biti prolongirano za najmanje mesec dana.

Američki najveći bioskopski lanac AMC najavio je ponovno otvaranje bioskopa od sredine avgusta, dok „Regal“ i „Sinemark“ (Cinemark) još ne otkivaju svoje strategije. Neki nezavisni prikazivači su bioskope otvorili u pojedinim američkim državama, ali u Njujorku i Kaliforniji još uvek razmatraju kada bi publika mogla da se vrati u bioskopske sale, piše „Gardijan“.

Manje od 20 odsto bioskopa je trenutno otvoreno u SAD.

„Tenet“, u kom igraju Džon Dejvid Vošington i Robert Petinson, trebalo je da bude u bioskopima još sredinom jula, ali je početak distribucije Nolanovog blokbastera već treći put je odložen.

Drugi naslovi, takođe planirani za ovo leto, odloženi su za pred kraj godine ili 2021. godinu: DC-jev film „Čudesna žena 1984“ (Wonder Woman 1984) planiran je za oktobar, Marvelova „Crna udovica“ (Black Widow) za novembar, dok novi nastavak „Paklenih ulica“ publika može očekivati tek naredne godine.

Dizni je povukao „Mulan“ i neizvesno je kada će biti u bioskopima, dok će ostvarenja „Greyhound“, „The Lovebirds“ i „The High Note“ imati premijeru na internetu.

Trenutno a meričkim drajv-in bioskopima najgledaniji je film „The Rental“ sa zaradom od 420.000 dolara, a prikazuje se na 251 lokaciji.