Kan plakat 2021. Spajk Li
Plakat 74. Kanskog festivala; Foto: EPA-EFE/SPIKE LEE COURTESY OF BOB PETERSON & NIKE HANDOUT

Predsednik glavnog žirija ovogodišnjeg Kanskog festivala, američki reditelj Spajk Li, zvezda je i zvaničnog postera koji najavljuje 74. izdanje ove smotre.

Organizatori su, uz predstavljanje plakata, naveli niz razloga zašto je slavni reditelj odabran kao zaštitno lice festivala 2021.

Zbog ogromnog nestrpljenja da se konačno opet nađemo u kanskom okruženju: uz morsku obalu, palme i veliki ekran, poput prazne stranice koja će dočekati filmove zvanične selekcije…

Zbog tog radoznalog pogleda kojim će gledati svoje kolege autore dok nam donose vesti iz sveta – svog a pomalo i našeg, takođe…

Zbog svog ličnog pogleda koji je delio sa nama još od prvog filma, snimljenog u crno-beloj tehnici tokom vrelog leta 1985. Već je tada uzdrmao kinematografiju nametanjem svog revolucionarnog stila, utkanog u urbanu i pop kulturu…

Zbog nežnog portreta Marksa Blekmona, Bi-boja u filmu „Ona to mora imati“, koji rastura na paramparčad stereotipe po Afro-amerikancima.

Zbog svog nestašnog oka koje, uprkos tome što konstantno preispituje i neprestano se buni, nikada ne zapostavlja zabavu…

… Spajk Li, građanin „Narodne Republike Bruklin iz Njujorka“, na posteru je ovogodišnjeg izdanja. Naravno! A ko drugi?

Li je prvi crni predsednik na čelu glavnog žirija a sada je i prvi predsednik koji se našao na zvaničnom kanskom posteru.

Još je samo jedan predsednik žirija, donekle, imao veze sa posterom: zvanični plakat Kana 2006. bila je scena iz filma „Raspoložen za ljubav“ Vong Kar-vaija.

Li i Kan poznaju se već 30 godina.

Nekoliko njegovih filmova imalo je premijeru na Kroazeti: osim pomenutog „Ona to mora imati“ (1986), ovde je predstavio i „Učini pravu stvar“ (1989) i „Crni klanovac“ (2018).

Njegov film „Da 5 Bloods“, snimljen za „Netfliks“, trebalo je prošle godine da bude prikazan van konkrurencije, što bi označilo veliki povratak gigantske striming mreže u zvaničnu selekciju, ali je festival bio otkazan zbog pandemije.

A u ovogodišnjoj selekciji „Netfliksa“ nema. I neće ga biti, kaže umetnički direktor Tjeri Fremo, sve dok je na snazi pravilo da svi filmovi emitovani u Kanu moraju da imaju bioskopsku distribuciju u Francuskoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar