On a half clear day
Lea Sedu u filmu "France" Bruna Dimona; Foto:Promo/ MegaCom Film

Selektor Tjeri Fremo i direktor Pjer Leskur objavili su na današnjoj konferenciji za medije zvanični program 74. Kanskog festivala koji će, nakon prošlogodišnje pauze zbog korone, biti održan u uobičajenom formatu od 6. do 17. jula.

Selektor Tjeri Fremo istakao je da je ovoga puta selekcija trajala godinu i po dana, tokom kojih je pogledao oko 1.900 naslova.

– Ove godine je bilo stvarno teško. Moram izraziti kajanje zbog svih onih filmova koje nismo mogli da selektujemo, jer nam je bila potrebna određena kvota za žiri (četiri filma dnevno), ali moram i da napomenem da su posebni uslovi pod kojima su filmovi u pomenutom periodu napisani, snimljeni i montirani doprineli sveukupnom umetničkom kvalitetu – izjavio je Fremo.

On je pohvalio odanost pojedinih autora koji su strpljivo čekali da dođe vreme kada će Kanski festival biti održan pred publikom, da tada prikažu svoj film, čak i rizikovali da njihovo ostvarenje ne uđe u selekciju zbog jake konkurencije.

– Imamo veoma internacionalnu selekciju. Videli smo filmove u kojima ljudi nose maske, one u kojima autori koriste snagu filma da se predstave kao uzbunjivači, filmove o pitanjima identiteta, misterije, pandemije, prenaseljenosti planete, onoga šta ovaj svet predstavlja, krijumčarenja oružja, videli smo dokumentarce koje Kan mora da ima u svojoj selekciji… Ideja da u trenu možete izgubiti sve uticala je na autore i stvorila neku vrstu filmske groznice. Mlađe genracije su snimile filmove sa dosta vitalnosti, lepote i poezije – napomenuo je Fremo u uvodnoj reči.

Kanski selektor Tjeri Fremo; Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Mnogo smo čitali o umoru bioskopa, ali dokazali smo da bioskop nije mrtav, nastavio je on, uz konstataciju da će ovogodišnja selekcija biti prikazana u četiri bioskopa sa sto odsto popunjenosti kapaciteta.

Iako će policijski čas biti ukinut u Francuskoj 30. juna, pandemija još neće biti savladana do početka festivala i na snazi će biti i dalje mere predostrožnosti, podvukao je.

– Svi gosti će morati da se testiraju antigenskim brzim testom svaka 48 sata. Nećemo ljubiti jedni druge na vrhu stepeništa (na ulasku u festivalsku palatu – prim. nov). Svakako će biti manje posetilaca nego inače, ali ćemo turistima omogućiti bioskop na plaži – otkrio je Fremo.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazana „23, možda 24 filma“, kako je naveo, ostavivši prostor da do početka festivala doda još jedan naslov.

Ranije je već najavljeno da će festival otvoriti „Annette“ Leosa Karaksa, kao i da će u glavni program biti uvrštena nova ostvarenja Paula Verhuvena (Benedetta) i Vesa Andersona (Francuska depeša).

Među poznatijim autorima u ovogodišnjoj trci za Zlatnu palmu, kako smo danas saznali, biće i Žak Odijar, Fransoa Ozon, Kiril Serbrenikov, Nani Moreti i Asgar Farhadi.

Kao što je planirano još prošle godine, predsednik glavnog žirija biće američki reditelj Spajk Li.

Evo kompletne liste glavnog takmičarskog programa:

Bergman Island
Mija Hansen-Lav
Francuska

Foto: Promo

Poluautobiogafska drama o paru filmadžija (Mija Vasikovska i Andeš Danijelsen Li) koji se povlače na ostrvo Fore, mesto počinka Ingmara Bergmana. Dok pišu svoja nova scenarija postepeno gube pojam o granici između fikcije i stvarnosti.
Francuska rediteljka je rekla da je ovo priču o tome kako „film ima tendenciju da zameni sećanja o onome šta se stvarno dogodilo“.
Sniman iz dva dela (u drugom igraju Viki Krips i Tim Rot) film je završen još 2019. godine ali je Mija sačekala i dobila svoju priliku da iz pratećih kanskih programa pređe u glavni.

Memoria
Apičatpong Verasetakul
Tajland

Tajlandski autor je redovan takmičar u Kanu još od kada je 2010. osvojio Zlatnu palmu za film „Ujak Bunmi koji može da prizove svoje minule živote“.
„Memoria“ je prvi film koji je snimao van domovine, što je uzbudljiv zaokret s obzirom na to da je Verasetakul istaknuti filmski hroničar mitološkog i istorijskog identiteta Tajlanda. Ovoga puta otišao je u Kolumbiju da istraži iskustva jedne žene nomada (Tilda Svinton) koja pati od snažnih glavobolja i čuje nepostojeće glasne zvuke.
Reditelj je opisao ovaj film kao još jedno sneno uranjanje u lirski svet, par stepeni pomeren od realnog, ali sa stvarnim mestima i ljudima.

Three Floors Up / Tre piani
Nani Moreti
Italija

Kadar iz filma „Tre piani“; Foto: Promo

Moreti je uzeo Zlatnu palmu 2001. za film „Sinovljeva soba“, a 2012. je bio i predsednik glavnog žirija u Kanu. Najnoviji film, „Tri sprata“, je ekranizacija romana iraelskog pisca Eškola Neve, samo što je radnju premestio iz Tel Aviva u Italiju. To je priča o tri porodice iz tri stana u istoj zgradi. Sve tri prolaze kroz patnje izazvane zlostavljanjem dece, usamljenošću i promišljanjima kao posledici sumornih prošlosti.
– Nani Moreti nam je pokazao film još prošle godine i strpljivo je čekao na poziv. Hvala mu. Dvadeset godina posle Zlatne palme on se vraća na Kroazetu – podsetio je Tjeri Fremo.

Tout s’est bien passé /Everything Went Fine
Fransoa Ozon
Francuska

Sofi Marso, Šarlot Rempling i Hana Šigula igraju glavne uloge u ovoj filmskoj adaptaciji romana Emanuel Bernhajm (1955-2017), ćerke umetničkog kolekcionara Andrea Bernhajma. Ovo je treći Ozonov film po njenim romanima, nakon „Bazena“ (2003) i „5×2“ (2004).

Reč je o odnosu kćerke i njenog 85-godšinjeg oca koji, hospitalizovan nakon moždanog udara, nekada radoznali čovek pun života a sada u depresiji, traži od nje da mu pomogne da umre.

The Story Of My Wife / A feleségem története
Ildiko Enjedi
Mađarska

Osvajačica Zlatnog medveda u Berlinu 2017. za film „O telu i duši“, debitovala je u Kanu 1989. svojim prvim filmom „Moj 20. vek“ i odmah bila nagrađena Zlatnom kamerom (za najboljeg debitanta u svim programima).
Sada se vraća adaptacijom romana Milana Fišta „Povest o mojoj ženi“ iz 1942. o čoveku koji se okpladi sa prijateljem da će se oženiti prvom ženom koja uđe u restoran gde su seli da jedu. U glavnim ulogama su Lea Sedu i Luj Garel.

Drive My Car / Doraibu mai kâ
Rjusuke Hamaguči
Japan

Iako je reč o adaptaciji kratke priče Harukija Murakamija, radi se o jednom od najdužih filmova ovogodišnje selekcije, otkrio je Tjeri Fremo. Doduše, nije hteo da precizira trajanje, jer do početka festivala ima još pet nedelja i neki reditelji do same premijere rade na „poliranju“ filma.
Glavni zaplet vrti se oko pozorišnog reditelja i glumca čija žena, spisateljica, jednoga dana nestaje.

Ahed’s Knee / Ha’berech
Nadav Lapid
Izrael

Izraelski filmski umetnik postavlja sebe između dve bitke osuđene na propast: jedne protiv smrti slobode i druge protiv smrti majke.
– Ovo je prava filmska bombona o usamljenosti umetnika u odsustvu, u rezidenciji, između nastanka dva umetnička dela – opisao je Tremo novi naslov autora „Sinonima“.

Casablanka Beats / Haut et fort
Nabil Ajuč
Maroko

Mladi marokanski reditelj dolazi prvi ut u Kan filmom o bivšem reperu koji podučava decu kako da se izraze kroz hip hop. Učitelj i učenici pokušavaju da prevaziđu prepreke na tom putu kao što su protivljenje porodica da devojčice pevaju i igraju jer to, navodno, brani islam.

Compartment No. 6 / Hyutti nro 6
Juho Kuosmanen
Finska

Posle filma „Najsrećniji dan u životu Olija Makija“ koji je 2016. proglašen za najbolje ostvarenje pratećeg programa Izvestan pogled, Kuosmanen se vraća u Kan jednom zimskom dramom.

U noćnom vozu Moskva-Murmansk, koji se kreće duž Arktičkog polarnog kruga, dvoje stranaca deli iskustvo putovanja koje će im promeniti pogled na život.
– Reditelj je snimio road movie iz 70-ih u vozu ka Rusiji, sa snežnom scenografijom, a kada imate sneg u filmu to je garant za uspeh – procenio je Fremo.

La fracture
Katrin Korsini
Francuska

Valerija Bruni Tedeski i Marina Foa igraju dve žene na ivici sloma, u bolnici, koje bivaju dodatno uznemirene u noći velikog štrajka premorenih bolničara i gnevnih, povređenih demonstranata koji okupiraju zgradu.

The Restless / Les Intranquilles
Žoakim Lafos
Belgija

– Lafos je snimio film o mladiću koji boluje od bipolarnog poremećaja, ali to nije samo priča o bolesti, to je prava poezija sačinjena od svakodnevnih problema – izjavio je Tjeri Fremo.

Paris 13th District / Les Olympiades
Žak Odijar
Fracuska

Osvajač Zlatne palme za „Dipan“ 2015. nije išao daleko za svoj novi film. Snimao ga je, kako mu i naslov kaže, u 13. arondismanu glavnog grada Francuske i u njega smestio tri devojke i jednog mladića. Oni su „malo prijatelji, malo ljubavnici, a najčešće i jedno i drugo“.
– To je film o mladoj generaciji snimljen u crno-beloj tehnici, koji se nadovezuje na fluidnost Odijarovih ranijih filmova – kazao je Tremo.

Lingui
Mahmat-Saleh Harun
Čad

Dobitnik Zlatne palme 2013. za film „Grigri“ i Nagrade žirija 2010. za ostvarenje „Čovek koji vrišti“, Harun se vraća na Kroazetu pričom o Amini i Mariji. Amina je tridesetogodišnja pobožna muslimanka, samohrana majka 15-godišnje Marije. Kada sazna da je Marija ne samo trudna, već i da želi da abortira, njh dve dolaze u nemoguću situaciju u zemlji u kojoj se abortus i legalno i moralno smatra činom za svaku osudu.

Nitram
Džastin Kurcel
Australija

Esi Dejvis i Entoni Lapalja igraju u ovom trileru koji prati događaje neposredno pre masakra u Tasmaniji 1996. godine kada je masovni ubica usmrtio 35 a ranio 23 osobe.

France / On a Half Clear Morning
Bruno Dimon
Francuska

Lea Sedu u još jednom filmu u takmičarskom programu, ovde igra poznatu novinarku koja doživljava tešku saobraćajnu nesreću.

Petrov’s Flu / Петровы в гриппе
Kiril Serebrenikov
Rusija

Reditelj filmova „Glumeći žrtvu“, „(M)učenik“ i „Leto“, tokom 2017. i 2018. proveo je 18 meseci u kućnom pritvoru zbog navodnih finansijskih malverzacija sa državnim novcem. Avgusta prošle godine on je pušten na uslovnu slobodu. U Rusiji mu je sada dozvoljeno da snima, ali ne i da prikazuje svoje filmove.

„Petrov ima grip“ prikazuje jedan dan u životu strip umetnika Petrova i njegove porodice u postsovjetskoj Rusiji. Pošto boluje od gripa, drug Igor ga odvodi u dugu šetnju, tokom koje Petrov stalno leluja između stvarnosti i mašte.

– Njegov poslednji film, „Leto“, koji smo prikazali u Kanu 2018. bio je o ruskom rokenrolu, ali ovo je nešto sasvim drugačije; dokaz njegovog velikog talenta i kreativnosti – ocenio je Tjeri Fremo.
On je rekao da još uvek ne zna da li će Serebrenikov doći u Kan, a i ako dođe, da li će moći da se vrati u Rusiju.
– Pravimo manevre iza kulisa, sa ambasadama i vladama – priznao je.

Red Rocket
Šon Bejker
SAD

Reditelj filmova „Projekat Florida“ i „Mandrina“ predstaviće u Kanu film o Majkiju Sejberu, ofucanoj porno zvezdi koja se vraća u svoj rodni gradić u Teksasu, iako se tamo niko ne raduje njegovom dolasku.

Titane
Žilija Dikorno
Francuska

Nakon prvenca „Sirovo“ rediteljka je snimila dramu prema sopstvenom scenariju, zvanično ovako predstavljenom:
„Film počinje na aerodromu gde carinici hvataju mladića sa modricama na licu. On tvrdi da je Adrijen, koji je nestao kao dečak pre deset godina. Za njegovog oca, to je kraj jedne dugačke noćne more. On dovodi Adrijena kući.

Paralelno, u jednoj oblasti pod tenzijom, dešava se niz užasnih ubistava. Aleksija, hostesa na sajmu automobila, ima sve karakteristike idealne žrtve…“

A Hero / Un Héros
Asgar Farhadi
Iran

Zaplet novog filma iranskog reditelja čuva se u tajnosti. No, ako je sudeći po njegovoj dosadašnjoj filmografiji, koja mu je donela dva Oskara za strani film (Razvod, Trgovački putnik), Fremo ga je s pravom uvrstio u glavni program.

The Worst Person In The World / Verdens verste menneske
Joakim Trir
Norveška

Film prati četiri godine u životu devojke Džuli koja muči muku sa burnim ljubavnim životom i profesionalnim traganjima, što će je dovesti do toga da realno sagleda ko je ona, zapravo.

Annette
Leos Karaks
Francuska

Najambiciozniji projekat Leosa Karaksa do sada i prvo ostvarenje na engleskom jeziku, nakon „Svetih motora“, „Pole X“, „Ljubavnika na mostu“…
Adam Drajver glumi stend-ap komičara koji, zajedno sa suprugom, čuvenim sopranom (Marion Kotijar) podiže ćerkicu sa tajanstvenim darom. Detalji vezani za njenu nadarenost nisu poznati ali, znajući Karaksa, lako je pretpostaviti da dobar deo narativa prkosi jednostavnom opisu.

The French Dispatch
Ves Anderson
SAD

Iako je prethodna dva filma („Grand Budapest Hotel“ i „Ostrvo pasa“) premijerno prikazao na Berlinu, „Francuska depeša“ označiće njegov veliki povratak na Kroazetu, posle 2012. i „Kraljevstva Izlazećeg Meseca“.

Za festival koji voli uvezde, teško da bi moglo bolje od ove glumačke postavke: Tilda Svinton, Bil Mari, Timoti Šalame, Lea Sedu, Benisio del Toro, Elizabet Mos, Oven Vilson, Franses Mekdormand, Sirša Rounan, Ejdrijan Brodi i drugi.
Ova oda jednoj dopisničkoj redakciji u Francuskoj iz 20. veka snimana je u Angulemu, te svetska premijera u Francuskoj potpuno ima smisla.

Benedetta
Paul Verhuven
Holandija

Istinita priča o sestri Benedeti Karlini (Viržini Efira), kaluđerici iz 17. veka koja je smatrana vizionarkom a kasnije optužena za homoseksualnost i osuđena na zatvor. Film je zasnovan na romanu „Neskromna dela: Život lezbijske kaluđerice u renesansnoj Italiji“ koji je 1986. napisala istoričarka Džudit Braun.
Ona je zasnovala knjigu na dokumentima koja je otkrila u državnom arhivu u Firenci.

Benedeta Karlini je stigla u manastir sa devet godina a u 24. je počela da ima religiozne i erotske vizije. Postala je opatica manastira Bogorodice ali je kasnije izazvala sumnje tvrdeći da ima natprirodni kontakt sa Hristom. Protiv nje su sprovođene istrage 1619. i 1623. oko toga da li je Karlinijeva istinska božja vizionarka ili žrtva dijabolične opsesije. Potom joj je suđeno zbog vršenja lažnih čuda, bračne ceremonije sa Hristom i erotske afere sa drugom kaluđericom.

Poslata je u manastirski zatvor, gde je preminula 35 godina kasnije.

Izvan konkurencije biće prikazani De son vivant Emanuel Berko iz Francuske, korejski Emeregency Declaration Je-Rim Hana, The Velvet Underground Amerikanca Toda Hejnsa, Bac nord Serdika Himeneza iz Francuske, Aline, The Voice of Love Valeri Lemersije iz Francuske i Stillwater Toma Makartija sa Metom Dejmonom.

Iz velike želje da se izađe u susret velikom broju autora koji su čekali i više od godinu dana da bi svoj film prikazali u Kanu, pred publikom, ove godine je uvedena i selekcija Kan premijera (Cannes premiere) za koju je odabrano deset naslova:

Hold Me Tight Matjea Amalrika, Cow Andree Arnold, Love Songs for Tough Guys Samuela Benšetrita, Deception Arnoa Deplešena, Jane par Charlotte Šarlot Gensbur o njenoj majci Džejn Birkin, In Front of Your Face Sang-Su Honga, Mothering Sunday Eve Uson, Evolution Kornela Mundruca, Val Tinga Pua i Lea Skota i JFK Revisited: Through the Looking Glass Olivera Stouna.

U okviru Specijalnih projekcija biće upriličene premijere filmova Mariner of the Mountains Karima Ainuza, Black Notebooks Šlomija Elkabeca, Babi Yar. Context Sergeja Loznice, H6 Je Jea i omnibus The Year of the Everlasting Storm sa kratkim filmskim pričama Džafara Panahija, Malika Vitala, Lore Poitras, Dominge Sotomajor, Dejvida Louerija i Apičatponga Verasetakula.

Prateći program Izvestan pogled, kako je najavio selektor Tjeri Fremo, ove godine se vraća korenima i konceptu koji je osmislio njegov idejni tvorac, nekadašnji selektor Žil Žakob, a to su „mladi, autorski, istraživački“ filmovi.

U okviru ovog takmičarskog programa biće prikazano 18 ostvarenja:
Moneyboys Si Bi Jia (Austrija), Blue Bayou Džastina Čona (SAD), Freda Džesike Dženeus (Haiti), Delo / House Arrest Alekseja Germana Mlađeg (Rusija), Bonne mère Hafsije Herzi (Francuska), Noche de fuego Tatjane Ueso (Meksiko), Lamb Valdimara Johansona (Island), Commitment Hasan Hasana Semiha Kaplanoglua (Turska), After Yang Kogonade (SAD), Let There Be Morning Erana Kolirina (Izrael), Unclenching the Fists Kire Kovalenko (Rusija), Women Do Cry Mine Mileve i Vesele Kazakove (Bugarska), Rehana maryam noor Abdulaha Muhameda Sada (Bangladeš), Great Freedom Sebastijana Majzea (Austrija), La covol Teodore Ane Mihai (Rumunija), Gaev wa’r Na Đijazuoa (Kina), The Innocents Eskila Fogta (Norveška) i Un monde Lore Vandel (Belgija).

Kompletan program možete pogledati na zvaničnom sajtu Kanskog festivala a u nastavku možete videti i integralni snimak konferencije za medije:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar