Gaspar Noe sa Monikom Beluči i Vensanom Kaselom na premijeri filma "Otpozadi - Integralna inverzija" u Veneciji 2019; Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Kao što se i očekivalo, Filmski festival u Kanu dodao je još nekoliko naslova u svoj zvanični program 74. izdanja, koje će se održati na Azurnoj obali od 6. do 17. jula.

Među zvučnijim naslovima su ostvarenja Gaspara Noa i Arija Folmana, kao i koncertni dokumentarac sa Bilom Marijem.

U okviru novoosnovane sekcije Kan premijera biće prikazan „Vorteks“ argentinskog reditelja Gaspara Noa sa Dariom Arđentom, Fransoaz Lebren i Aleksom Lucom.

Nazvan je kvazidokumentarcem o poslednjim godinama voljenog para koji pati od senilnosti.

„Noe je završio film u minut do 12 jer je snimanje počeo kasno ali je radio vrlo brzo“, piše na zvaničnom sajtu Kanskog festivala.

Gaspar Noe Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Gaspar Noe će se sedmi put naći na Kroazeti. Svaki put do sada njegovi naslovi su bili oni o kojima se najviše pričalo: „Lux Æterna“ (2019), „Klimaks“ (2018), „Ljubav“ (2015), „Uđi u prazninu“ (2010), „Otpozadi“ (2002)…

Ari Folman, izraelski autor nagrađivanog „Valcera sa Baširom“, donosi u Kan savremenu animiranu priču „Gde je Ana Frank?“ koja počinje 70 godina nakon objavljivanja „Dnevnika Ane Frank“ i oživljava njenu izmišljenu prijateljicu Kiti. Film će biti prikazan van konkurencije.

Iz filma „Gde je Ana Frank?“ Arija Folmana; Foto: promo

U prateći takmičarski program „Izvestan pogled“ uvršten je debitanski film glumca Johana Manke, „Moja braća i ja“ (Mes frères et moi) o dečaku koji sanja da postane Pavaroti.

Specijalne projekcije biće bogatije za debitantska ostvarenja „Mi iubita, Mon amour“ glumice Noemi Merlan (Portret dame u vatri), „Les Héroïques“ Maksima Roja, „Are You Lonesome Tonight“ Vena Šipeija.

Njima se pridružuje i Bil Mari u „New Worlds, The Cradle Of A Civilization“ Endrua Muskata. Sniman tokom koncerta Marija i još troje muzičara jedne letnje večeri u Atini, „ovo je film prepun onoga zbog čega volimo Bila Marija i muziku od Baha do Astora Pjacole, prepun želje za literaturom, kulturom i želje da pronađemo sebe posle sivih oblaka globalne epidemije“.

Šon Pen i Dilan Pen; Foto: EPA/IAN LANGSDON

U glavnom takmičarskom programu naći će se 24 ostvarenja; naknadno je uvršten i „Flag Day“ Šona Pena o ćerki jednog prevaranta koja pokušava da se pomiri sa očevom prošlošću.

Sem Šona i njegove ćerke Dilan Pen, u filmu igraju i Džoš Brolin, Majls Teler, Džejms Ruso, Edi Marsan i drugi…

Kanski festival će otvoriti mjuzikl „Anet“ Leosa Karaksa sa Adamom Sendlerom i Marion Kotijar.

Kompletnu listu od 73 naslova zvanične selekcije možete pogledati ovde.

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar