Brendon Li Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Nisam siguran da li mi je ova uloga suđena, ili me je sreća samo pogledala. Ovo su bile reči Brendona Lija kada je počeo da snima kultni film "Vrane" koji mu je i bukvalno došao glave.

Nesreća koja se dogodila na setu i ubistvo iz nehata koje je počinio glumac Alek Boldvin vraća u sećanje jednu od najtragičnijih sudbina u istoriji filma. A ona je pogodila oca i sina – Brusa i Brendona Lija. Obe smrti policija je okarakterisala kao „nezgode“.

Kada je Brendonov otac, čuveni glumac i majstor borilačkih veština Brus Li preminuo sa samo 32 godine, zazvonio je telefon u domu u Los Anđelesu. Slušalicu je podigao tada osmogodišnji Brendon i na pitanje gde mu je tata, odgovorio je: „Film! Film!“

Brus Li bio je tada usred snimanja filma. Bilo je to 29. jula 1973. godine tokom snimanja filma koji je i režirao „Igra smrti“. Želeo je pošto-poto da radi iako je samo dva meseca ranije kolabirao i doktori su mu dijagnostikovali cerebralnu edemu, odnosno nakupljanje tečnosti u mozgu.

I tog dana, posle sastanka, prilegao je da odmori. Ali, nikada se više nije probudio…

A Brendon Li bio je početkom devedesetih zvezda u usponu, a jedini cilj bio mu je da se oslobodi stega koje je nosilo njegovo čuveno prezime. I da izađe iz senke oca. Do svoje 28. godine snimio je sedam filmova i dve serije. Počeo je da snima „Vranu“, a čekala ga je i uloga u ostvarenju „Mortal Kombat“.

Brus Li Foto: PacificCoastNews/Avalon.red / Avalon / Profimedia

Međutim, 30. marta 1993. godine Brendon Li došao je u Vilmington, u Severnoj Karolini, na snimanje filma „Vrana“. Za manje od 24 sata bio je mrtav.

A uoči snimanja „Vrane“ non-stop je ponavljao kako je „jedva čekao rolu“, dodavši:

– Nisam siguran da li mi je ova uloga suđena, ili me je sreća samo pogledala…

Snimanje filma „Vrana“ bilo je praćeno nezgodama od samog početka. Najpre se desio strujni udar. Potom je oluja uništila deo filmskog seta. Onda je jedan od kaskadera propao kroz krov i slomio nekoliko rebara. I to nije bilo sve – jednom od radnika šrafciger je probio šaku… A onda se desio 30. mart.

Za tu scenu u filmu trebalo je da budu koršćeni ćorci. Međutim, kako na setu nisu imali takve metke, jedan od rekvizitera odlučio je da uzmu prave metke, izvade zrna, istresu barutno punjenje i ponovo vrate zrna. Međutim, navodno se jedno zrno odvojilo i zaglavilo u cevi pištolja Magnum 44, a da to niko nije primetio. U sledećoj, flešbek sceni korišćeni su ćorci. Ali, kako je pištolj opalio, iz ruku glumca Majkla Masija, tako je ćorak, u kombinaciji sa preostalim zrnom pravog metka, proizveo naboj jačin bojevog metka i pogodio Brendona u donji deo stomaka.

I niko u tom trenu nije shvatio šta se zapravo desilo. Neko je čak mislio da Brendon „glumi“ nesreću. Ali, više nije mogao da ustane… Prebačen je odmah u bolnicu, ali spasa nije bilo.

Posle njegove smrti krenule su da se množe teorije zavere – od toga da je na Lija, kao i na celu njegovu porodicu bačeno prokletstvo, do zaključka da je sve to bilo maslo kineske mafije…

Ali, zapravo sve je bilo rezultat nemara. Naročito, ako se uzmu u obzir pravila na setovima prilikom korišćenja vatrenog oružja. Naime, na snimanju je obavezno prisustvo stručnjaka za vatreno oružje, a glumac, čak i ako se koriste ćorci mora da nosi neprobojni prsluk. Ništa od toga nije do kraja ispoštovano prilikom snimanja „Vrane“…

– Nije trebalo tako nešto da se desi. Nije trebalo ni da imam oružje dok nismo počeli da snimamo scenu, međutim, reditelj se predomislio… Posle te tragedije vratio sam se u Njujork i nisam radio ništa. Jednostavno nisam mogao. Ono što se desilo Brendonu bio je tragični incident. Mislim da takvu stvar nikada ne možeš da preboliš – govorio je 2005. godine Majkl Masi, koji je iz nehata usmrtio kolegu. I 11 godina kasnije preminuo je. Imao je 61. godinu.

A Brendon Li premijeru tog filma, čije je snimanje jedva čekao i zbog koga je „bio presrećan“, nije doživeo… Od budžeta koji je iznosio 23 miliona dolara, „Vrana“ je na boksofisu zaradila gotovo stotinu miliona dolara, pretvorila se u franšizu, a film i danas uživa kultni status.

Bonus video:

Džejms Din, glumac koji je buntovništvo platio glavom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar