Šon Pen i Dilan Pen. Foto: Roland Macri / KCS Presse / Profimedia

Delovalo mi je kao da neko sa mašinkom puca po najranjivijim zajednicama iz kule Bele kuće, izjavio je Šon Pen u Kanu, nakon svetske premijere svog novog filma u Kanu.

Ostvarenje „Flag Day“ još jedno je u nizu koji su uvršćeni u glavnu takmičarsku selekciju 74. Kanskog festivala. Šon Pen se posle pet godina vratio režiji, uradivši adaptaciju knjige američke novinarke Dženifer Vogel. Facinirala ga je njena životna priča o ocu, prevarantu koji uprkos tome što ide iz nevolje u nevolju pokušava da zadrži iluziju „američkog sna“. Iako je na ivici propasti, svoju decu obožava, a naročito je prisan njegov odnos sa ćerkom. No, ćerkin svet se ruši kada shvata da joj je otac običan falsifikator.

Ne samo što je režirao film, već američki glumac tumači glavnu ulogu, tog prevaranta, a u podelu je uvrstio svoga sina i ćerku iz braka sa glumicom Robin Rajt – Hopera i Dilan Pen.

I pres konferenciju u Kanu, nakon svetske premijere filma „Flag Day“, Pen je iskoristio malo za priču o svom novom ostvarenju, ali i kako bi se žestoko obrušio na doskorašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Mi smo, ne samo kao zemlja, već kao ceo svet bili pušteni niz vodu. Otvoreno su nas zanemarivali, stalno nam daju pogrešne informacije. Istina i zdrav razum bili su na udaru te opscene vlasti – kazao je Pen na susretu sa medijima, dodavši:

– Kada bismo moj tim i ja došli kućama sa testiranja i vakcinacije, naročito dok je još Tramp bio u predsedničkoj fotelji, čekale su nas ludačke vesti – preneo je Penove reči „Gardijan“.

Šon Pen u Kanu Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Pen, koji je u konferencijskoj sali, kako su primetili novinari, sve vreme nosio masku kada se nije obraćao medijima, dodao je kako je zbog nove administracije konačno optimističan kada je u pitanju budućnost Amerike.

– U ovoj tranziciji koju sprovodi predsednik Bajden čini mi se kao da sunce ponovo izlazi. Nije bilo nikakvog truda, niti bilo kakvog pokušaja stvaranja zajedništva dok Trampova administracija nije postala prošlost – ocenio je glumac u Kanu.

Nije naravno ovo prvi put da Pen otvoreno kritikuje nekadašnjeg američkog predsednika. To je radio i dok je Tramp bio u fotelji, stavljajući svima do znanja koliko ga ne voli niti ceni. Čak je opisivao Trampa kao čoveka za koga bismo svi mogli da se složimo da je „kriv za ubistvo iz nehata u razmerama čitavog sveta“.

Šon Pen, poznat već godinama po svom aktivističkom i dobrotvornom radu, osnovao je i neprofitnu organizaciju „Community Organized Relief Effort“ sa ciljem da obezbedi pomoć svima onima kojima je ona neophodna. Nedavno je ova organizacija donirala značajna sredstva za ubrzavanje postupka testiranja i vakcinacije u Njujorku i Indiji.

Film u kome, pored porodice Pen igraju i Džoš Brolin, Ketrin Vinik, Redžina King, vrlo toplo je dočekan od strane kritike i publike na Kroazeti.

Ketrin Vinik, Šon Pen, Dilan Pen i Hoper Pen na premijeri u Kanu Foto: Roland Macri / KCS Presse / Profimedia

Glumčevo šesto rediteljsko ostvarenje „Varajeti“ naziva i njegovim najboljim, uz opasku da je u pitanjusnažna porodična drama koja otkriva sav talenat mlade Dilan Pen“. Kritičar „Gardijana“ Piter Bredšo nazvao ga je „povratkom u formu“ posle prethodnog rediteljskog poduhvata „The Last Face“ koji je pre pet godina dočekan „na nož“.

Kao glumac toliko toga ima još da da. Ima taj snažan, muževan stav, a u svakom momentu može da iskaže prezrenu grimasu ili osmeh koji ubija. Način na koji zavodi kameru je neprevaziđen. Ali, i kao reditelj zna kako da napravi moćno delo. I film ne samo da je gledljiv, već je u pitanju dobro osmišljena i realizovana porodična drama“, zaključak je britanskog kritičara.

Međutim, „Skrindejli“ nije bio tako blagonaklon prema novom Penovom poduhvatu, a glavna zamerka odnosi se na „rupe u scenariju kada su glavni junaci u pitanju“. No, uprkos tome, hvali glumački tandem Šon-Dilan Pen.

Film „Flag Day“ će se u svetskim bioskopima naći od polovine avgusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar