"Možete nas gledati u subotu u 14 časova gde nećemo biti samo Nedim i ja, mi smo samo građani u toj ulozi i neće biti dvadesetak ljudi, biće mnogo više, oko 30 hiljada i više, tako da pozivamo građane na proteste na sve mostove Beograda i šire, u čak 50 gradova Srbije", poručili su Marko Grabež i Nedim Nezirović gostujući na RTS-u.

Mladi glumci iz serije „Nečista krv“ su gostujući u Jutarnjem programu RTS-a pozvali građane na ekološki protest u subotu. Oni su iskoristili priliku da na pitanje gde publika može još da ih gleda, navedu i ulogu „građana“.

– Možete nas gledati u subotu u 14 časova gde nećemo biti samo Nedim i ja, mi smo samo građani u toj ulozi i neće biti dvadesetak ljudi, biće mnogo više, oko 30 hiljada i više, tako da pozivamo građane na proteste na sve mostove Beograda i šire, u čak 50 gradova Srbije – poručili su Grabež i Nezirović.

Ovakav odgovor je zbunio voditeljku programa koja se vrlo brzo zahvalila glumcima i završila emisiju.

Nezadovoljstvo građana povodom poslovanja Javnog servisa RTS posebno je uočljivo u situacijama kao što su protesti. Na društvenim mrežama je osvanuo snimak jednog od demonstranata kako snima ekipu RTS-a, koji su, prema njegovim rečima, došli na samom kraju protesta, kako bi snimili što manji broj ljudi.

„Pogledajte kada je RTS došao da snima na mostu, na kraju kada se narod razišao“, rekao je nezadovoljni građanin dok je snimao novinare RTS.

Novinarka mu je odgovorila, ali na snimku se ne čuje najjasnije šta je rekla.

„Baš sad na kraju, u 10 do 16h dolaze, vaše pravo da znate sve, e to je naša država ljudi“, rekao je autor video snimka.

U drugom delu Evrope, Francuska državna televizija objavila je dokumenatranu emisiju o projektu Rio Tinta u Srbiji, u kojoj su gledaoci mogli detaljno da se informišu šta podrazumeva iskopavanje litijuma, ali i da čuju gde je tačno ova kompanija otavila za sobom pustoš i izazvala ekološku katastrofu.

Za to vreme, Javni servis u Srbiji uredno reklamira projekat Rio Tinto, čime nastavlja da direktno saučestvuje i besprizornom obmanjivanju i neinformisanju znatnog dela javnosti.

Bonus video: Protest kod Sava centra:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare