Sofija Knežević, iza nje crtež njene majke Vesne Knežević/Foto: Colville Heskey

"Sofija je neverovatna… jedan od najboljih vokala današnjice. Njeno pevanje vas opija kombinacijom moći i senzibiliteta” („Jazz Times“).

Ovo su samo neki od utisaka koji već godinama svojim glasom, talentom i pojavom ostavlja naša Sofija Knežević. Kao kruna dosadašnjeg rada jeste njen prvi autorski album SOFIJAZZ koji je simbolično objavila 30. aprila na Svetski dan džeza. Snimljen je u studiju Linkoln Centra u Njujorku pod komandom Roba Mekombera, ovenčanog nagradama Grammy i Emmy. Na njemu su sving, bluz, brazilske melodije, moderan džez i dve naše kompozicije „Kiša pada” i „Sejdefu majka buđaše” uz koje je Sofija odrasla.

– To je moja audio autobiografija – poručuje iz Njujorka Sofija Knežević (31) za Nova.rs.

– Dosta dugo sam tražila pravi koncept koji bi oslikao baš to što sam ja a da me ne stavlja u žanrovske kutije. Nadam se da sam u tome uspela.

Sofija Knežević/Foto: Colville Heskey

Sve pesme su, kako kaže, povezane sa najvažnijim trenucima u njenom životu, od odlaženja od kuće, roditeljstvu, ljubavi…
– Materinstvo me je dodatno motivisalo. Kada imate decu mnogo ste više svesni prebrze prolaznosti vremena i mnogo više podstakunti da vreme koje imate morate učiniti vrednim te prolaznosti. Kao i kakav ste primer što se tiče rada na sebi, karijeri i svom srećnom biću, i šta ostavljate za sobom. Sve to zajedno je jako velika konstantna motivacija za mene – objašnjava Sofijazz, ime pod kojim je poznata u svetu džeza zbog čega je svom muzičkom prvencu i dala takav naziv.

Imala je sreće da svi muzičari koje je zamislila pristanu da učestvuju u stvaranju njenog debitantskog albuma.
– I da pronađu slobodne termine za snimanje, jer to tek nije lako, posebno zato što je svaki od njih je velikan ovog žanra. To su Obed Calvaire (bubanj), Dan Nimmer (klavir), Carlos Henriquez (bas) i moj suprug Elliot Mason (trombon i bas truba). Na dve pesme su sarađivali Rodney Green (bubanj) i Orlando le Fleming (bas) i specijalni gosti- čuveni harmonikaš Mestrinho iz Brazila, flautista Baqir Abbas iz Pakistana i gitarista Tom Larsen iz Amerike.

Sofija Knežević/Foto: Čarna Nikolić

Iako je promovisanje albuma trebalo da počne sa koncertima zbog pandemije koronavirusa svi planovi za ovu godinu su otkazani.
– To me je dosta rastužilo. Ovog meseca je trebalo da putujemo u Englesku i Francusku, u julu je trebalo da dođemo u Srbiju. Ali situacija je takva kakva je i sada ne samo mi već umetnici širom sveta moraju da nalaze nove načine da ožive svoju muziku. Tako da dok ne bude pravih koncerata, radićemo virtuelno preko Fejsbuka i Instagrama. Mi putujemo pet, šest meseci godišnje, tako da se naša svakodnevica možda najdrastičnije promenila – kaže Sofija i dodaje da se život u Njujorku potpuno okrenuo naopačke.

– Ulice su prazne, a ako se i nađe neko gleda u pod i ljudi se zaobilaze u širokom luku.

Osim što je posvećena dvogodišnjem sinu, ovo vreme zatišja koristi da završi svoju drugu knjigu za koju se nada da će je objaviti na jesen.

– Često crtam što je neizbežno jer potičem iz slikarske porodice. Roditeljima sam zahvalna što su mi podarili slobodu i dali vetar u leđa da pratim svoje snove. Moje sestre i braća, nas petoro, još od malih nogu smo biil slobodni, hrabri i voljeni. Nekad je bio haos zbog te slobode ali samo na površini. To je velika mentalna prednost i ja se nadam da ću uspeti da pružim to svojoj deci kao što su oni nama – priča Sofija koja je nastavila da drži onlajn časove pevanja i virtuelno da promoviše svoj album za koji se zbog dobrih kritika s pravom nada da će ući u selekciju izbora za Grammy nagradu.

Rođena je u Beogradu, a sa samo 16 godina dobila je punu stipendiju na Univerzitetu za muziku i dramske umetnosti u Gracu. Dobitnica je mnogih internacionalnih nagrada. Usavršavanje je nastavila u Njujorku u kojem živi od 2011. godine i gde danas predaje pevanje. Organizovala je i bila deo brojnih humanitarnih događaja. Pisala je muziku za nekoliko filmova, pozorišta, kao i za muzeje među kojima je i MoMA u Njujorku. Objavila je knjigu “Evolucija glasa – umetnost disanja”. „Elle magazin“ ju je svrstao u 30 najuspešnijih ispod 30 godina, a „Cosmopolitan“ na treće mesto liste najlepših žena sveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare