Odložen je 49. SOFEST , Foto: Promo

Filmski festival u Sopotu - SOFEST biće održan od 7. do 11. jula u Centru za kulturu Sopot, najavio je izvršni producent Centar beogradskih festivala - CEBEF.

Slogan ovogodišnjeg festivala je „U predvorju jubileja“, kao podsećanje i najava da će festival naredne godine doživeti svoje 50. izdanje.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 domaćih ostvarenja i koprodukcija, a festival će otvoriti film „Otac“ reditelja Srdana Golubovića, kome će ovo biti prvo festivalsko prikazivanje nakon ukidanja vanrednog stanja.

Golubovićev film je u februaru imao svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu, gde je osvojio dve značajne nagrade – za najbolji film u programu „Panorama“ po izboru ekumenskog žirija i Nagradu publike u istoj selekciji. Na FEST-u u Beogradu dobio je nagradu FEDEORA za najbolji film, dok je Goran Bogdan dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Goran Bogdan u filmu „Otac“, Foto: Promo/Mihajlo Savić

„Sva tri moja filma su osvojila glavnu nagradu na SOFEST-u tako da se, samim tim, ja tamo dobro osećam. Volim da dođem i drago mi je da festival opstaje. SOFEST je veoma značajan za tu sredinu, posebno kao festival koja ima sada već toliko dugu tradiciju“, izjavio je Srdan Golubović.

On se osvrnuo i na trenutno stanje u kinematografiji.

„Bilo je strašno intenzivno oko Berlina i FEST-a. Sad se odjednom sve to vraća, ali nažalost cela jedna filmska godina, u celom svetu, pretrpela je veliki gubitak. Biće teško sa bioskopima, neće se ljudi tako lako vraćati, ali mislim da su letnji festivali zato veoma važni“, rekao je Golubović.

„Otac” je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji svojim pešačenjem od sela na jugu Srbije do prestonice iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja, postaje heroj.

Srdan Golubović potpisuje i scenario zajedno sa Ognjenom Sviličićem. Igraju Goran Bogdan, Boris Isaković, Nikola Rakočević, Ljubomir Bandović, Nada Šargin, Jovo Maksić, Milica Janevski, Mirko Vlahović, Vahid Džanković, Ajla Santić, Muharem Hamzić.

Umetnički direktor SOFEST-a Aleksandar Avramović je za Nova.rs rekao da će na programu biti svi domaći filmovi i manjinske koprodukcije, proizvedene između dva izdanja festivala.

– Sopot je prilika da imamo nacionalni festival. Pružamo priliku svim relevantnim ostvarenjima da izmere svoje umetničke snage. U ovom nevremenu mi ćemo u narednim mesecima imati još 12 naslova, među kojima su već završena ostvarenja Olega Novkovića i Darka Bajića. Ukupno 30 naslova, što je impozantna cifra, a od toga bar polovina može da se meri sa bilo kojim evropskim ostvarenjem. To je vrlo ohrabrujuće za srpsku kinematografiju – naglasio je Avramović.

On je najavio da će ove godine pružiti priliku i studentima Fakulteta dramskih umetnosti da, u okviru celine „Oni su stigli“, predstave svoje kratke filmove.

Sve projekcije filmova na SOFEST-u biće u sali Centra za kulturu Sopot. Ulaz je slobodan, uz besplatne ulaznice.

SOFEST je osnovan 1972. godine pod nazivom Slobodarske filme svečanosti i tih godina bile su festival filmskog stvaralaštva koji se po karakteru i ciljevima razlikovao od većine do tada postojećih.

Osnovni cilj ovog festivala, podsećaju organizatori, bio je da okupi filmske stvaraoce čiji su filmovi prožeti slobodarskim i humanim porukama.

U skladu sa promenama u društvu tokom devedesetih godina prošlog veka i Slobodarske filmske svečanosti su preimenovane u Filmski festival Sopot, a zbog ekonomskih teškoća i izolacije zemlje, festival je od međunarodne manifestacije postao festival domaćeg filma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar