Srdan Golubovič i ekipa filma "Otac" na premijeri u Berlinu, Foto: Maja Medić/Promo

Film "Otac", koji će u petak uveče otvoriti 48. FEST, svetsku premijeru imao je 22. februara na 70. Berlinskom filmskom festivalu u okviru sporednog prorgama "Panorama". Prvi utisci su, kaže reditelj Srdan Golubović, sjajni: kritike odlične a projekcije rasprodate.

Film „Otac“ Srdana Golubovića, premijerno je prikazan u subotu u okviru programa „Panorama“ pred prepunom dvoranom „Cu palasta“ (Zoo Palast) a, kako reditelj Srdan Golubović javlja za „Tanjug“ iz Berlina, kritike su odlične, a projekcije rasprodate.
– O filmu se puno priča. Vrlo sam zadovoljan, mislim da je ovo veoma dobar početak za život jednog filma. Reakcije publike, kao i kritike koje su do sada izašle su odlične. U prilog tome govori i činjenica da su projekcije rasprodate. Radujem se premijeri u Beogradu – kazao je Srdan.

Kritičar Vladan Petković napisao je za sajt Sineuropa (Cineuropa) da je „Otac“ društvena saga koja prerasta u pešački road movie pre nego što se vrati nazad „kenloučovskom gnevu zbog bezdušnog sistema“ koji gazi malog čoveka.
„Goran Bogdan igra sa visokim intenzitetom, bez mnoog reči, ali oči i suptilni izrazi lica nam govore sve što treba da znamo o njegovoj prirodi i stanju uma. Kao posledica toga, i načina na koji su Srdan Golubović i Ognjen Sviličić osmislili scenario, gnev i bes su u potpunosti prepušteni publici da ih oseti“, piše Petković. Na kraju zaključuje da je reditelj napravio „moćnu socijalnu dramu u prvom i trećem činu, dok srednji, pešački deo, poseduje halucinatorski kvalitet, uverljivo prikazujući i iscrpljenost i čeličnu volju junaka“.
Kevin Jagernaut, koji je filmu dao ocenu A-, piše na sajtu „Plejlist“ (Playlist) da čelični, upečatljivi, dardenovski film „Otac“ predstavlja iskrenu dramu o složenom portretu jednog naroda, kroz putovanje jednog rešenog čoveka.  „Film počiva na Bogdanovom iznurenom licu, povijenim ramenima, ofucanom izgledu i neuništivoj upornosti. Oko njega Golubović razvija gorku i konfliktnu sliku svoje domovine. Golubović nesumnjivo voli Srbiju ali se nada i njenom poboljšanju koje se može naći u ljudima poput Nikole“, ističe kritičar.
Alan Hanter ocenjuje za „Skrin dejli“ (Sreen Daily) da je Goran Bogdan pružio impresivnu izvedbu, te da su njegove „iscrpljenost i sumorna odlučnost“ gotovo fizički opipljive.