Foto: Srpsko narodno pozorište

Živojin Novkov, baletski igrač, koreograf i pedagog u penziji, koji je u petak preminuo u 82. godini u Novom Sadu, sahranjen je danas na Uspenskom groblju, saopšteno je iz Srpskog narodnog pozorišta.

Živojin Žika Novkov, balet počinje da uči u Baletskom studiju Milene Popović, a zatim pohađa Državnu pozorišnu školu – Baletski odsek u Novom Sadu, ističu u SNP i navode da je postao član njihovog baletskog ansambla
1. septembra 1958. godine.

Bio je Licitar (Licitarsko srce), Jago (Otelo), Baron (Gospođice sa krovova), Alen (Vragolanka), Abdurahman (Rajmonda), Vrač (Petar Pan), Roki (Priča sa zapadne strane), Zafir i Vukan (Stamena), Frolo sveštenik (Esmeralda), Konrad (Ljubav za ljubav).
Kao koreograf  potpisao je „Žar ptica“ (Pečuj, Birmingem, SNP), „Altum Silencijum“ (Pečuj – praizvedba), „Ožalošćena porodica“ (SNP – praizvedba), „Kopelija“, povodom jubileja 45 godina Baletske škole u Novom Sadu…

Živojin Novkov, Foto: Srpsko narodno pozorište

„Sa Baletom Srpskog narodnog pozorišta gostovao je u Italiji, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Rumuniji, Mađarskoj, Egiptu… Sa osećajem za pokret i jakim scenskim izrazom, odigrao je mnogo uloga koje karakterišu groteska i dramski izraz.
Godine 1981. odlazi na specijalizaciju za koreografa na Ruski institut za pozorišne umetnosti GITIS u Moskvi. Iz Srpskog narodnog pozorišta odlazi u penziju 1978. godine i u periodu do 1992. godine nastavlja rad kao pedagog i koreograf Baletske škole u Peruđi (Italija), baletskog ansambla Pozorišta u Pečuju (Mađarska) i Univerziteta u Alabami (Birmingem, SAD). Nakon toga radio je kao pedagog i koreograf u Srpskom narodnom pozorištu i Baletskoj školi u Novom Sadu.“, ističe se u saopštenju Srpskog narodnog pozorišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar