Foto:promo

Filmski festival Slobodna zona, 17. po redu, održaće se od 4. do 9. novembra u bioskopima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a na otvaranju će, istovremeno u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom bioskopu Sinepleks, biti prikazan film "Drumski trkač: Entoni Bordejn". 

Ovogodišnji festival donosi više od 60 filmova igrane i dokumentarne art house produkcije, koji se bave osvrtima na nekadašnja dešavanja i njihov uticaj na sadašnjicu, ali i ličnim i kolektivnim iskustvima uslovljena političkim odlukama. 

Evo izbora od osam filmskih poslastica koje publiku očekuju na Slobodnoj zoni:

Dokumentarac „Drumski trkač: Entoni Bordejn„, koji otvara Slobodnu zonu, je film o čoveku, koji se pokazao kao jedan od najboljih pisaca o hrani. U dokumentarcu o Bordejnu govore ljudi koji su ga poznavali i svedoče o njemu iz srca. Takođe, u filmu je upotrebljena veštačka inteligencija kako bi se rekreirao Bordejnov glas.

Joakim Trir potpisuje film „Najgora osoba na svetu“ kojim i zaokružuje svoju trilogiju „Oslo“. Film je moderna drama o potrazi za ljubavlju i smislom u savremenom Oslu i prati četiri godine tridesetogodišnje Džuli koja je na putu samospoznaje. Norveški reditelj vešto akcentuje sve izazove koje sa sobom nosi savremeno društvo, a harizmatična glumačka ekipa mu u tome i te kako pomaže. Anders Danijelsen Li se pojavljuje i u ovom filmu, a Renate Rejnsve je za ulogu nagrađena na Kanskom festivalu za najbolju glumicu.

„Najlepši dečak“ na svetu je dokumentarac o Bjornu Andresenu, kojeg godine 1971. tokom svetske premijere filma „Smrt u Veneciji“ na Kanskom festivalu, briljantni italijanski režiser Lukino Viskonti proglašava najlepšim dečakom na svetu. Kada je ovo izgovorio, nije ni pomišljao da će time baciti senku na život mladog glumca Bjorna Andresena, koji tumači ulogu Tađa, a ta senka se nad njim nadvija i sada, 50 godina kasnije. Šta je to bilo iza scene i kako to utiče danas na život odraslog Bjorna Andresena, tema je filma. 

Hrvatski igrani film „Murina“, tematski vrlo provokativan, ovogodišnji je dobinik Zlatne kamere na Festivalu u Kanu. Govori o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante, kada u njihov ostrvski dom stigne stari porodični prijatelj. 

Selin Sjame predstavlja se sa ostvarenjem „Mala mama“, koji su kritičari ocenili kao njen najbolji film. Premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinalu. Autorka se u filmu sa poetičnom preciznošću osvrće na važan momenat tranzicije iz detinjstva u odraslo doba. Ispituje važnu životnu temu iz odlučno ženske perspektive. 

Dokumentarni film „Povratak u Rems“ zasnovan je na istoimenoj kultnoj knjizi Didijea Eribona. Kroz naraciju Adel Enel donosi intimnu i političku priču o francuskoj radničkoj klasi od početka pedesetih godina prošlog veka do danas. Kičma napretka Francuske bila su upravo leđa radnika: deca radnika pedesetih godina prošlog veka vrlo brzo su iz škola bila gurana ka radnim mestima, dok su buržoaska deca lako nastavljala svoje školovanje.

Ostvarenje „Ja sam Greta“, o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji Greti Tunberg jeste prilika da se sa bioskopskog platna obrati i osoba koja promoviše prave vrednosti. Inspirativna Greta poseduje samouverenost na kojoj bi joj pozavideli i odrasli i našla je nešto za šta je vredno boriti se, a to je budućnost planete.

Film „Spenser“, koji potpisuje Pablo Larain, zatvoriće ovogodišnju Slobodnu zonu. Ovo ostvarenje donosi priču o tome šta se moglo dogoditi tokom nekoliko sudbonosnih dana u životu princeze Dajane. Jer, tokom božićnih praznika sa kraljevskom porodicom na imanju Sandringem u Norfolku u Engleskoj, Dajana odlučuje da okonča svoj brak sa princom Čarlsom. Iako postoje glasine o aferama i razvodu, mir za božićne praznike se na kraljičinom imanju podrazumeva. Tu se jede i pije, puca i lovi. Dajana zna pravila igre. Ali ove godine stvari će biti potpuno drugačije...

Kao i prošle godine, deo filmskog programa moći će da pogleda onlajn publika u celoj Srbiji, na platformi KinoKauch.

Osim glavnog programa, Slobodna zona publici nudi i sekcije – Međunarodna selekcija, Regionalna selekcija – Horizonti Balkana, selekcija 14+, EU – zona promena, Ženska linija, a karte za ovogodišnji festival naći će se u prodaji od srede, saopštili su organizatori. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar