Slike iz kolekcije Jugoeksporta izložene u Konaku kneginje Ljubice Foto:TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC/

U Konaku kneginje Ljubice predstavljeno je 36 umetničkih dela od ukupno 148 artefakata koje je Muzej grada Beograda kupio za 33 miliona dinara u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, iz stečajne mase kompanije Jugoeksport.

Početna cena kolekcije 124 slike i 24 dela primenjene umetnosti bila je 10,4 miliona dinara, a među njima su radovi Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Lazara Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića, Bože Prodanovića, Zore Petrović, Katarine Zarić…

Muzej je shodno svojim ovlašćenjima u skladu sa zakonom o kulturnim dobrima proglasio tu kolekciju za kulturno dobro prema hitnoj proceduri, a iz razloga mogućeg iznošenja slika iz zemlje kao i dalje nebrige o tim delima i njihovog daljeg propadanja.

Izloženih 36 umetničkih dela biće dostupno Beograđanima i njihovim gostima od utorka 15. juna do nedelje 20. juna, a Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda istakla je da je među izloženim artefaktima nekoliko teško oštećenih.

„Nedostaje 14 slika sa osnovnog spiska Jugoeksportove kolekcije. Videćemo kako da uđemo u trag tih slika“, kazala je Medaković, dodavši da slike i predmeti, sada u jako lošem stanju, zahtevaju hitne konzervatorske tretmane, kako bi se njihovo degradiranje zaustavilo.

Posledica loših uslova u kojima su čuvane, vlage, velikih oscilacija u temperaturi vazduha i nedostatak adekvatne zaštitne ambalaže je stanje dela koje govori o totalnom nemaru prema kulturnom dobru koje je jedan kolektiv brižljivo sakupljao i čuvao.

„Slike su čuvane na nedopustiv načina. Trudićemo da se takve okolnosti u kojima se čuvaju remek-dela nikada ne ponove. Ne postoji izgovor za stanje u kojima su slike pronađene. Vozarevićev crtež je pocepan. Delo Peđe Milosavljevića teško oštećeno“, kazala je Medaković.

Ove godine, kako je najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, započeće rekonstrukcija zgrade na uglu Resavske i Nemanjine ulice gde će biti smešten Muzej grada Beograda na prostori tri puta većem od Narodnog muzeja. Vesić je dodao da ga je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila da je iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika dobila spisak svih slika koje se nalaze u stečajnom postupku.

Jelena Medaković i Goran Vesić Foto:TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC/

„Ministarstvo kulture će taj spisak artefakata proslediti muzejima čiji će profesionalci imati priliku da procene šta je od toga nacionalno blago. Inače, predložili smo da se u zakon o kulturnim dobrima stavi član koji reguliše potraživanja države kulturnih dobara koja su se našla u stečajnoj masi kako bi ta dela ostala u našim muzejima“, kazao je Vesić.

Kolektiv Jugoeksporta, nekadašnjeg giganta modne industrije, 1973. godine poklonio je Muzeju grada Beograda 47 dela iz svoje kolekcije i time je formiran pokretni legat tog preduzeća.
Tada, kolekcija dela izuzetne vrednosti stigla je u Muzej uz posvetu kolektiva Jugoeksporta kao potvrda izuzetne saradnje dva kolektiva i dve uprave, uprave najvećeg privrednika u oblasti modne industrije i najznačajnije ustanove kulture grada Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar