Slavko Štimac Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Uloga dede Milutina u filmu "Mrak“, donela je Slavku Štimcu priznanje glumca večeri na Filmskim susretima u Nišu.

Četvrte festivalske večeri publika je osim, pomenutog filma mogla da pogleda i film „Zlatni dečko“ u režiji Ognjena Jankovića i „Heroji“, režisera Gorana Nikolića.

Za film „Mrak“ čija se radnja dešava u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, Štimac je rekao da je to film prvenstveno o „strahu“.

„Strah, neizvesnost, anaksioznost, strah koji prelazi polako i u paranoju, da ne znamo više šta je stvarno, a šta postaje domaštavanje. Najlakše je da se dočara to stanje, kroz ovu formu, uslovno rečeno horora“, izjavio je Štimac na konferenciji za medije u pres centru Filmskih susreta.

Na pitanje kako je pitanje gde je pronašao „polazište“ za lik Milutina, čoveka koji ne želi da prizna da se njegov sin nikada neće vratiti, koji se istovremeno plaši za plaši za ostatak porodice i bori protiv imaginargnog neprijatelja, Štimac je odgovorio da čovek može samo da zamisli najgoru moguću situaciju koja može da ga zadesi u životu.

„Pored toga, moram da priznam da sam se tu najviše oslonio i na svoju intuiciju i na to što smo radili malo po malo. Zajedno smo radili Dušan Milić (režiser ), Miona Ilov, Danića Ćurčić i ja. Radili smo na dijalozima i scenama. Vrlo temeljno smo pripremali svaki snimajući dan. Vrlo je opipljiva stvar i mislim da strašno moramo da pazimo da imamo meru. Otkad znam za sebe u ovom svetu, shvatio sam da kameru baš ne smeš da lašeš, tako da je mera osnov ovog našeg posla. Koliko smo uspeli i koliko je to dobro, to je na ljudima da prosude“, irekao je Štimac.

On je potvrdio da je na Filmskim susretima u Nišu bio prvi put pre tačno 50 godina i dodao da mu se čini da se toga bolje seća, nego dolazaka nekih kasnijih godina.

„Bio sam sa filmom „Vuk samotnjak“ i bilo je fascinanantno. Video sam odjednom gomilu poznatih likova sa televizije koji su mi bili prisutni u kući kao da su mi deo porodice. Pavle Vuisić bio je omiljeni glumac mog pokojnog oca, koliko je samo on bio prisutan“, kazao je Štimac.

Režiser i scenarista filma „Mrak“ Dušan Milić izjavio je da se radi o umetničkom delu koje je započeo od autentične priče, a govori o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji.

„To je bila priča koja je mene kopkala skoro desetak godina i u nekom trenutku se sklopila situacija da možemo da uradimo taj film. Počeli smo 2019. godine, a film je izašao 2022. Bilo je izazovno za mene lično zato što je to kamerni film, bukvalno na dva prostora se dešava i onda je glumačka ekipa morala da bude savršena“, rekao je Milić.

Na programu pete večeri Filmskih susreta na programu su filmovi „Strahinja Banović“, „Gejm“ i „Kelti“.

Bonus video: Slavko Štimac – Tragično je što čovek mora da živi u strahu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar