Svetislav Basara. Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

U Aranđelovcu, 7. avgusta ove godine, nasilno je onemogućeno predstavljanje jedne knjige. Učinila je to jedna veoma agresivna grupacija. Reč je o knjizi “Кontraendorfin” Svetislava Basare, stoji u zvaničnom saopštenju za medije Srpskog književnog društva.

Nasilnicima se, kako se ističe, nije dopao način na koji se u romanu pominju Desanka Maksimović i Ivo Andrić, ponašajući se pritom kao basarijanski likovi koji pokazuju zabrinjavajuće neshvatanje razlike između fikcije i zbilje, što je jedna od najvažnijih Basarinih tema.

“Grupa nasilnika je sebi dala za pravo da određuje kojim knjigama i piscima je dopušteno da budu predstavljeni, čak i da se pojave, u Aranđelovcu. Grupa nasilnika je uskratila organizatorima pravo da koncipiraju i održe program, Basari da predstavi svoje književno delo a prisutnima da čuju autora zbog koga su došli. Od toga pa do prebijanja i likvidacija pisaca i spaljivanja knjiga, nije daleko“, naglašeno je u ovo obraćanju Srpskog književnog društva, u kojem se dodaje da Desanki Maksimović i Ivi Andriću ova vrsta odbrane svakako nije potrebna, nego je potrebna onima koji se iza njih zaklanjaju.

U saopštenju se navodi da svako ima pravo da mu se knjiga ili autor ne svide, s dobrim ili lošim razlogom. Ima pravo čak i da književnost i njenu logiku ne razume ali nema pravo da svoje neslaganje, nerazumevanje ili neznanje ispoljava na nasilan način i ugrožava tuđa prava i tuđu bezbednost.

“Кnjigu možete čitati ili ne čitati, voleti ili ne voleti, ali ne možete zabraniti njeno postojanje u javnom prostoru”, podsetilo je Srpsko književno društvo i pozivalo sve nadležne ustanove da obezbede neometano odvijanje književnog života, a sve njegove učesnike da se suzdrže od nasilja i podstrekivanja na nasilje.

Jer, kako su naglasili: „Nasilje i zabrane nikada nikome ništa dobro nisu doneli. Čak ni onima koji u njima učestvuju, na njih podstiču ili iza njih stoje”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare