Trejsi Ševalije predstavlja roman "Jedna nit" Foto Dragan Mujan/Nova.rs

"Kada bi izbio požar, najpre bih spasavala knjigu 'Devojka sa bisernom minđušom'. Prenerazio me je njen uspeh. Nisam to očekivala nikada, ali, naravno, srećna sam što se to dogodilo. Divno je što sam njome na neki način dobila dozvolu da nastavim da radim ono što sam želela. Dugo sam volela tu Vermerovu sliku pre nego što sam se jednog jutra probudila, pogledala u reprodukciju u svojoj sobi i zapitala se šta je slikar uradio toj devojci da je privoli da ga tako gleda", otkrila je Trejsi Ševalije ogromnom broju posetilaca novosadskom Sajma knjiga koji su došli na njenu promociju.

Ševalije je okupila nekoliko stotina posetilaca, a mnogi od njih su sa sobom i imali poneko delo slavne autorke, želeći autogram. Kako je navela, nju i dalje iznenađuje ogroman uspeh koji je postigla pisanjem. Kako kaže, teme za svoje knjige ne bira ona, vec je ine biraju.

„Šetam se po groblju i poželim da napišem roman koji se tu dešava, kao što je u ‘Palim anđelima’. Ili kada sam posetila vinčestersku katedralu i videla izvezene jastuke, odlučila sam da pišem o njima u ‘Jednoj niti’. Radnju ‘Novog učenika’, pak, smestila sam u vašingtonsku školu ’74, zasnivajući je donekle na sopstvenom iskustvu, jer sam bila u tom gradu učenica u školi u kojoj su belci manjina.“

Sama Ševalije najradije čita dela Margaret Atvud, Toni Morison, En Tajler, Rouz Tremejn… A njen sledeći roman govoriće o porodici zanatlija koja se bavi izradom murano stakla, u Veneciji. Slavna spisateljica jr publuci rekla da joj se Novi Sad veoma dopao, i da će ga verovatno posetiti već sledeće godine, kada ponese titulu Evropske prestonice kulture.