"Poštovani prijatelji, danas je u Beogradu preminuo Milan Lane Gutović", izgovorio je direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević, a u prepunoj sali na Brionima čuli su se uzdasi neverice.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Jedan od najvećih i najomiljenijih glumaca sa prostora Jugoslavije. Bio je dugogodišnji član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, stigao je kao „Bojanova beba“ 1967. godine. Nastavio je karijeru u Narodnom pozorištu, odakle je otišao u penziju, ali je poslednje dve godine proveo kao član Beogradskog dramskog pozorišta. Pripremao je dve predstave u prošloj godini, koje nažalost nije uspeo da završi. Poslednja predstava i poslednja uloga u kojoj je nastupio je bila u predstavi „Sumrak bogova“ u režiji Jagoša Markovića, koju je završavao tako što je umirao na sceni. Ima simbolike da je to bila njegova poslednja uloga u BDP-u. Ostajemo uskraćeni za jednog izvanrednog čoveka, umetnika koji neće imati alternaciju nadalje“, rekao je Radivojević o voljenom Lanetu Gutoviću.

Njegov kolega, a još važnije – prijatelj Rade Šerbedžija obratio se publici potresnim rečima, istakavši da je Lane, verovali ili ne, mogao mnogo više.

„Lane Gutović je moja generacija i svi u mojoj generaciji znali smo, i to smo stvarno znali, da je najtalentovaniji od nas. Obožavali smo ga svi – stariji i mlađi. Bio je jedan božanstven glumac i mogao je napraviti toliko više… Oprostite zbog ovoga što ću reći, ali znao sam ga kao prijatelja. Mogao je uraditi puno više da nije bio toliko zgađen životom koji je živeo. Molim vas da jednim velikim aplauzom pozdravimo Laneta“, rekao je Šerbedžija, a salom je odjeknuo snažan aplauz za Laneta Gutovića.

Čuveni jugoslovenski i srpski glumac preminuo je juče u 76. godini života. Iza sebe je ostavio pregršt likova koje ćemo obožavati, prijatelje kojima će beskrajno nedostajati i četvoro dece koja će ga zauvek voleti.

Milan Lane Gutović
Milan Lane Gutović u predstavi Buba u uhu Foto: Jugoslovensko dramsko pozoriste

Po svojoj izričitoj želji biće sahranjen na Kumodraškom groblju, u porti Crkve Svete Trojice.

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Ružni, prljavi, zli“, u režiji Lenke Udovički zatvorila je sinoć festival RUTA na Brionima. Festival je posle posle skoro dve godine pauze ponovo okupio region, a u narednih godinu dana trebalo bi da bude održan u Skoplju, Podgorici, Beogradu, Ljubljani i Sarajevu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare