Foto:TANJUG/JAROSLAV PAP

Izvođenjem “Betoven i Šekspira” Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije 12. septembra biće otvoren 7. Šekspir festival u Čortanovcima. Na festivalu će do 12. septembra biti izvedene četiri predstave posvećene najvećem dramatičaru svih vremena, najavio je osnivač i direktor ove smotre reditelj Nikita Milivojević.

Publika će u Vili Stanković moći da vidi „Kako vam drago“ u režiji Nikite Milivojevića, Šeksirovu komediju nastalu u produkciji Narodnog pozorišta u Nišu, festivala Nišvil i Kruševačkog pozorišta, „Dva viteza iz Verone“ Šabačkog pozorišta koji je režirala Mia Knežević, a teće večeri je na programu drama „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ Toma Stoparda novosadskog Srpskog narodnog pozorišta u režiji Ivana Pavlovića.

Foto:TANJUG/JAROSLAV PAP

Završne festivalske večeri na programu je „Moj Šekspir“ Nikite Milivojevića, „neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost i pomažu nam da ga upoznamo kroz dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli nastupajući u Šekspirovim dramama“.

Nikita Milivojević inicirao je osnivanje Šekspir festivala u Srbiji nakon premijere njegove predstave „Henri VI“ u čuvenom Gloub teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da otkrije Šekspira na nov način, Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković, izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Festival je prilika da domaća publika pogleda trenutno najpopularnije komedije srpskih pozorišta koje se igraju po Šekspirovim delima. Uz poštovanje zdravstvenih preporuka, festival koji se tradicionalno održava na otvorenom, organizuje se uz smanjen kapacitet publike zbog preventivnih mera i fizičke distance, a ulaznice su 500 dinara.